Rudnici boksita Široki Brijeg, Posušje i Jajce bit će oslobođeni plaćanja cestarine na dizelsko gorivo

Na inicijativu Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije, Vlada FBiH donijela je odluku o utvrđivanju prijedloga Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje BiH za oslobađanje rudnika u FBiH od plaćanja cestarine na dizelsko gorivo za 2023.

Riječ je o količinama namijenjenim za proizvodnju od ukupno 34,909.375 litara, piše Večernji list.

Sadržaj odluke

Od navedenih 34,909.375 litara, na rudnike ugljena Kreka d. o. o. Tuzla odnosi se 2,489.795 l, a na Gračanicu d. o. o. Gornji Vakuf – Uskoplje 450.000 litara. Također, za Rudnike mrkog ugljena Đurđevik d. o. o. Đurđevik namijenjene su 3,619.203 litre, Kakanj d. o. o. Kakanj 4,641.400 l, Breza d. o. o. Breza 610.074 l te Zenica d. o. o. Zenica 266.400 l i Banovići d. d. Banovići 13,178.503 litre.

Prijedlogom su obuhvaćeni i Rudnici boksita Široki Brijeg (150.000 l), Posušje (350.000 l) te Jajce (85.000 l).

Na Lager d. o. o. Posušje odnosi se količina od 9,069.000 litara.

Razlozi za donošenje ove odluke su, obrazložilo je Ministarstvo, zahtjevi rudnika ugljena i rudnika boksita u FBiH proistekli iz utvrđene zakonske mogućnosti za oslobađanje od plaćanja cestarine na dizelsko gorivo, a što će imati pozitivne učinke na njihovo poslovanje. Također je činjenica i da se na proizvodnji ugljena u jamskoj i površinskoj eksploataciji zasniva dugoročna bilanca energetskih potreba Federacije BiH, odnosno proizvodnja električne energije. Naime, od ukupne godišnje proizvodnje, 80% proizvedenog ugljena rudnici isporuče JP Elektroprivreda BiH d. d. Sarajevo odnosno termoelektranama u Kaknju i Tuzli, naveli su iz Vlade FBiH.

Podsjetimo, u BiH, uz trošarina na gorivo, postoje i cestarine kao poseban oblik neizravnih poreza te su kao takve regulirane Zakonom o trošarinama u BiH.

Maloprodajne cijene naftnih prerađevina formiraju se slobodno, s tim da se neizravni porezi trošarina na naftne prerađevine, naknada za ceste (cestarina) te porez na dodanu vrijednost (17%) obračunavaju u skladu s odgovarajućim propisima.

Tako se, u skladu sa Zakonom o trošarinama, trošarina na naftne prerađevine plaća po litri prerađevine na količinu utvrđenu pri temperaturi od 15 stupnjeva, i to za dizelsko gorivo i ostala plinska ulja 0,30 KM, petrolej (kerozin) 0,30 KM, motorni benzin – bezolovni 0,35 KM, lož-ulje ekstra lako i lako specijalno (EL i LS) 0,45 KM te biogoriva i biotekućine 0,30 KM.

Cestarina se kao vrsta neizravnog poreza plaća u iznosu od 0,15 KM po litri prerađevine za ceste i 0,25 KM po litri za izgradnju autocesta i za izgradnju te rekonstrukciju drugih cesta, od čega se 0,20 KM odnosi na izgradnju autocesta, a 0,05 KM za izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta.

Formiranje cijena

Maloprodajna cijena naftnih prerađevina sastoji se i od rafinerijske cijene, troškova dopreme goriva do bh. granice, a na trošarine, cestarinu, dodaje se i marža distributera, a Vlada FBiH donijela je odluku kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM za litru prerađevine, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim prerađevinama maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM na litru prerađevine.

S obzirom na to da država nije ništa uradila po pitanju ukidanja određenih nameta na naftu, ponajprije trošarina, nafta i naftne prerađevine ostaju gotovo najviše opterećeni raznim nametima države, porezima i trošarinama, od njih su opterećeniji samo duhan i duhanski proizvodi.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.