Rojs: Idem u zatvor kad proslavim Oluju i Veliku Gospu

Ljubo Ćesić Rojs tražio je od Ministarstva pravosuđa odgodu izdržavanja zatvorske kazne.

“Legalist sam koji poštuje sud i ustavni poredak Republike Hrvatske, za to sam se i borio. Javio sam se Ministarstvu pravosuđa 31. srpnja i tražio sam odgodu izvršavanja zatvorske kazne do 17. kolovoza, što mi je i odobreno”, rekao je za Večernji list Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni general HV-a i bivši pomoćnik ministra obrane.

U ponedjeljak se trebao javiti na izdržavanje kazne jer je proglašen krivim što je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje MORH-a, otpisao Hrvatskom dragovoljcu tri milijuna kuna duga, a klubovima iz Hrvatske i BiH omogućio besplatno korištenje ugostiteljskih objekata MORH-a.

“Ta odgoda ustvari podrazumijeva da mi je omogućeno da mogu ići u Knin na 22. obljetnicu obilježavanja Oluje, i hvala im na tome. Obavit ću to sve i blagdan Velike Gospe u miru. U Zagreb ću se vratiti 16. srpnja, a 17. ću se u 10 sati javiti u istražni zatvor na izdržavanje kazne”, naglasio je Rojs koji i dalje čvrsto pri svojoj odluci da će radije ići u zatvor na godinu dana nego ga zamijeniti dobrotvornim radom i guliti krumpir.

“Ja sam vama rekao i stojim kod svog stava. O svojoj odluci obavijestio sam i sudstvo, ali i cijelu hrvatsku javnost. Hoće li se u međuvremenu sastati sudsko vijeće i razmatrati moj zahtjev za obnovu postupka ili neće, ja to ne znam”, kazao je Rojs tvrdeći kako oni odugovlače s tim postupkom, ali da on nema pravo ulaziti u te sudske postupke i kakva su njihova prava.

“Vojnik sam i poštujem svaku odluku koju sud donese. Bez obzira na to bila to odluka o obnavljanju postupka ili ipak zatvorska kazna.

Ali guliti krumpir sigurno neću jer to bi za mene bilo veliko poniženje. Očekujem da bi se to vijeće moglo sastati u ovih 15-16 dana i kada pročitaju sve nove dokaze koje sam dostavio u spis tražeći zahtjev za obnovu postupka, vjerujem u neovisno sudstvo i pravedne suce koji će uistinu vidjeti da su njihovi kolege koji su prije bili u postupku pogriješili. Sve činjenice idu u moju korist”, naglasio je Rojs, ističući kako ima veliku podršku Hrvatskog generalskog zbora.

“Zovu me ljudi svakodnevno i zgražaju se svi. Čak su mi moje pojedini kolege poručili da se prema Zakonu o pristupu informacija izvidi sve od 1991. godine do danas tko je sve potpisivao i besplatno koristio vojne objekte.

Ne znam odakle su izvukli da nisam smio razvojačene branitelje smjestiti u prazne objekte, pa to je bilo u opisu mog posla. Pa nitko drugi nije mogao potpisati nego ja”, u nevjerici govori Rojs koji nema namjeru tražiti pomoć od premijera Plenkovića ni predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Ništa im neću govoriti o svom slučaju jer bi ispalo da se izvršna vlast petlja u zakonodavnu. To nema govora. Time bih ponizio sebe i ispao neki plačko.

Želim da Hrvatska sazri kao pravna država i pravnim sredstvima se borim i svima ću dokazati”, poručio je Rojs, prenosi Večernji list.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Ti svakako sa Olujom nemaš ništa,drugi su se borili,jurišali,ginuli ,bili ranjavani ti si samo prvi dotrčao da se slikaš sa pokojnim presjednikom i ministrom. Role tvoje priče su izlapile i tvoji šupljaci,dosta je i tebe i takvih domoljuba na baterije.Dok ti je bilo dobro,med i maslo o svima,čim te malo nešto dotrci,drvlje i kamenje po svima..Prihvati nekad i žrtvu ,ne kuknjavi i ne budi pi..ka…Samo ja,ja,pa opet ja..Koliko je branitelja,časnika nedužnih prošlo kalvariju težu od tvoje milijun puta i nitko ih nije čuo,ti kuknjaviš čim te nagaze za bilo što…

 • u ratu je svatko svojuzadaću imao,tako i onaj obični bojovnik koji je sva ratišta obišao,mogao poginuti svaki dan,biti ranjen i ništa nije dobio.Niko ne umanjuje njegove zasluge u nekim stvarima ali on nema pravo da preuveličava svoje domoljublje iznad svih nas koji smo branili hrvatski narod u BiH-ni i RU-oj… Samo toliko…Pokupio je sve privilegije i blagodati koje je ratno ,,nesretno vrijeme,,nekome moglo pružiti..Auti,stanovi,mirovine,kuće,činovi itd..Sad njega slušati da kuknjavi nije nam niti na kraj pameti…Niti ga osuđujemo niti ga žalimo..Imao je dobri stvari a imao je i gluposti koje je radio,to on sam zna…Samo znam da mu je rat dobro valjao,ali ako mu je malo i ako je više trošio nego što je trebao njegov problem…Stegni remen u nas obični branitelja je stegnut od 1995 god…

 • Branitelju….zar remen nije stegnut od 92 godine.?
  ne zna on gulit krompire ali je znao od šofera postat general i bogat bilo lakše od guljenja krompira.

 • Branitelju….zar remen nije stegnut od 92 godine.?
  ne zna on gulit krompire ali je znao od šofera postat general i bogat .
  Nije lako guliti krompir.

 • Rojse, Oluja prosla, sad na kolina pa na Brig, onda u aps! Bar se javi da ti mogu stogod poslat. Ovo ozbiljno, nije sala!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.