Roditeljima za jednog prvašića treba 300 KM

Kako se približava početak školske godine, tako se kod roditelje povećava stres prije svega zbog novca koji je potrebno utrošiti za školovanje njihova djeteta. Prema nekim izračunima u RS-u, za školovanje djeteta u ovom entitetu potrebno je oko 1500 KM, što su dvije prosječne plaće.

Školstvo u FBiH

Slična je situacija i u Federaciji, s time da Vlada RS-a godinama financira udžbenike za prvašiće i učenike drugih razreda osnovnih škola, dok roditelji djece s područja FBiH te knjige moraju kupiti sami. Uzeli smo u računicu koliko roditelji djeteta koje polazi u prvi razred osnovne škole moraju utrošiti.

Kažimo i to kako djeca u prvom razredu moraju imati osam do deset udžbenika, u što su uključeni udžbenici i radne bilježnice. Kako je većina osnovnih škola već objavila popis potrebnih udžbenika koje roditelji moraju kupiti, za primjer smo uzeli jednu mostarsku osnovnu školu.

Tako su, primjerice, za hrvatski jezik potrebni udžbenik koji stoji 12,80 KM i radna bilježnica od 9,95 KM. Za matematiku su također potrebni priručnik koji stoji 12,95 KM te nastavni listići koji su 10,90 KM. Za predmet “Moja okolina” potreban je jedan udžbenik koji stoji 12,25 KM, likovnu kulturu radna bilježnica od 13,90 KM, glazbenu kulturu udžbenik od 13,90 te vjeronauk do 15 KM.

Tu dolazimo do ukupne brojke od 101,56 KM, što znači da roditeljima za potrebne udžbenike, uzimajući u obzir da ima više nakladnika s različitim cijenama, treba oko 100 KM.

Osim toga, djetetu treba školska torba ili ruksak koji se kreću po cijeni između 50 i 100 KM. Uz to, kupuju se i školske pernice koje stoje od 13 do 30 KM, bilježnice po cijenama od 1,70 KM, a za prvašiće tzv. crtančice od 1,30 do 1,50 KM, olovke, bojice, plastelin i slično, što se zaokruži na brojku od oko 50 KM.

Počela kupovina

Kada uzmemo u obzir sve ove stavke, za prvašića je, bar što se tiče školskih potrepština, potrebno od 250 do 300 KM. – Roditelji već kupuju knjige, kazali su nam u jednoj mostarskoj knjižari dodavši kako imaju i popise udžbenika koje su škole odredile što roditeljima olakšava posao.

Za učenike viših razreda ove brojke rastu, pogotovo kad se uzme u obzir kako se povećava i broj predmeta, ali i udžbenika, a počinju i izdvajanja za džeparac i novu školsku odjeću.

Kako bi nekako ublažili ovu situaciju, već nekoliko godina, primjerice, u Širokom Brijegu i Mostaru, ali i drugim bh. gradovima, organiziraju prave male sajmove na kojima učenici razmjenjuju knjige po cijenama koje su i do 50 posto niže nego nove u knjižarama.

– Kupio sam rabljene knjige svom srednjoškolcu po cijeni od 30 KM, dok bi za nove izdvojio i do 200 konvertibilnih maraka, kazao nam je jedan roditelj. Kako se knjige sve više razmjenjuju, inicijativa je da omoti knjiga budu čvršći kako bi izdržali više od jedne godine.

(Večernji list)

4 komentara

  • ZA JOJU ZABORAVILI STE KAZATI DA SU OSIGURALI ODLAZAK U NJEMAČKU BEZ VIZE a što mislite ZAŠTO pokušaću kazati KADA IZGUBE VLAST NEĆE SE MOĆI NIGDJE ZAPOSLITI JER U VEĆINE SU DIPLOME KUPOVNE NIKADA NISU NIŠTA RADILI MORAT ĆE TROŠITI GOTOVI NOVAC KOJI SU NAMAKLI ZA VRIJEME MANDATA ALI KESA SE BRZO PRAZNI AKO SE U NJU NE STAVLJA MISLIM DA SAM OBJASNIO SA PAR OBJAŠNJENJA

  • A porodiljne ? A i dječije i porodiljne će malim Hrvatima isplaćivati Njemačka,
    neće ni Hrvatska da ima više Htvata u nas zato i neda dici ništa ,umjesto da svakom djetetu Hrvatu Hrvatska direktno i transparentno isplaćuje po imenu i prezimenu .. A ovako kao dosat kao slali novce za ovo a novac bikad ne dođu onima kome su poslane , usput se pametnije potroše.

Komentiraj: