BiH priprema granice za migrante

Služba za poslove sa strancima u BiH, kao Granična policija BiH, poduzeli su preventivne mjere za mogući dolazak migranata koji se trenutno nalaze u Srbiji, a žele se domoći zemalja Schengena.

Privodi se kraju prva faza radova na ogradi između Srbije i Mađarske u dužini od 70 od ukupno planiranih 175 km, navodi Radio Slobodna Europa. Tada će, pretpostavlja se, migranti koji iz Srbije, koji žele otići prema zemljama Europske unije, krenuti ka Bosni i Hercegovini.

Zbog tih naznaka, Služba za poslove sa strancima već je poduzele određene mjere, kaže šef te službe pri Ministarstvu sigurnosti BiH Izet Nizem.

“Naša saznanja su takva da će jedan dio izbjeglica krenuti prema Mađarskoj i Rumunjskoj, a jedan dio očekujemo da će krenuti prema Bosni i Hercegovini. Mi smo već poduzeli određene radnje u dogovoru s Graničnom policijom. Već smo na terenu i radimo sve što možemo ako dođe do naglog ulaska migranata. Mi se nećemo boriti protiv migracija, samo želimo da upravljamo njima, a ne oni nama. Mislim da ćemo uspjeti odgovoriti ovim izazovima”, rekao Nizem.

Novoizgrađeni azilantski centar u Delijašu kod Trnova ima kapacitet od 150 mjesta, a po potrebi se može udvostručiti. Oni koji ne zatraže azil bit će smješteni u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu, piše RSE.

“Smještajni kapaciteti u Imigracijskom centru su sljedeći: imamo muški paviljon, kapaciteta stotinu mjesta, ženski paviljon oko 15 mjesta i dva obiteljska paviljona. Uvjeti su optimalni. Mi pratimo situaciju u okruženju, pratimo rute kretanja, pratimo šta se događa u Makedoniji, Đevđeliji, Srbiji. Spremni smo i da prihvatimo veći broj migranata, ali tada bi se trebalo uključiti i Ministarstvo, Vijeće ministara, država”, objasnio je upravnik Imigracijskog centra u Istočnom Sarajevu Slobodan Ujić.

Istočna granica, od Bijeljine do Trebinja, pod posebnim je nadzorom, jer je to i do sada bila najkritičnija ruta kuda su migranti ilegano prolazili.

“Granična policija redovno prati ilegalne migracije, kao i stanje na granici sa Srbijom u cilju identifikacije mjesta pogodnih za ilegalan prelazak državne granice, osoba koje se dovede u vezu s ilegalnim prebacivanjem migranata. Tijekom prvih šest mjeseci ove godine, u ilegalnom prelasku državne granice, registrirano je 75 osoba. Na granici s Republikom Srbijom u ilegalnom prelasku otkriveno je 19 osoba, od čega je samo pet iz država visokog migracijskog rizika”, kaže Sanela Dujković iz Granične policije BiH.

Za sada nema velikog priliva migranata u BiH, ali s obzirom na činjenicu da u Srbiju dnevno stiže oko 1.000 migranata, pitanje je može li Bosna i Hercegovina odgovoriti tom izazovu.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj: