Rješenja za borbu s izvanrednim situacijama u poslovanju

Bisnode se pridružio kompanijama koje su prepoznale trenutak i potrebu da se angažiraju u cilju pokretanja pozitivnih kretanja i opstanka gospodarstva u cjelosti, kao partner prvom CEO Summitu održanom prije prošlog tjedna u Sarajevu.

Među okupljenim liderima gospodarstva današnjice i liderima novog doba iz zemlje i regije, koji će odrediti put i održivost kompanija u novom ”starom” početku, bio je i Milan Dragič, Area Director SEE Bisnode, koji je predstavio Bisnode rješenja za borbu u izvanrednim situacijama u poslovanju.

Jedna od posljedica ekonomske krize koju je izazvala pandemija je pogoršanje kreditnog rejtinga kompanija, zbog gubitaka koji smanjuju kapital i financijsku snagu kompanije. Stoga se pred svaku kompaniju kao novi izazov postavljaju pitanja koliko će trenutna ekonomska kriza utjecati ne samo na njezino poslovanje već i na suradnju s poslovnim partnerima – jesu li oni još uvijek sigurni poslovni partneri i koliko dugo će to biti.

U Bisnodeu smatraju da je najbolje rješenje za ovaj izazov napredni uvid u kreditnu sposobnost vaših poslovnih partnera. Najaktualnije su opcije: TTW (time to wall) – kratkoročna mjera stresa i kreditni rejting stresa, koji simulira kreditni rejting kompanije u slučaju pojave krize iz 2008. godine.

TTW (time to wall) pokazuje sposobnost kompanije da kratkoročno preživi u stresu, odnosno prikazuje koliko dana kompanija može preživjeti smanjenja prodaje na različitim razinama. Jedan od scenarija TTW je i smanjenje prodaje za 100%, dakle na nulu, baziran na pretpostavki da je prodaja robe na tržištu nemoguća ili ograničena, kao što je bio slučaj na početku nedavne pandemije. Ova je metrika korisna i u drugim kriznim vremenima, jer pokazuje koliko vremena kompanija može preživjeti ako se odjednom dogodi bilo kakva jaka kriza, a bit će još zanimljivija ako se pojavi najavljivani drugi val koronavirusa.

Kreditni rejting stresa je dugoročna mjera stresa koja pokazuje očekivani kreditni rejting kompanije, ukoliko bi se ponovio krizni scenarij iz 2008. godine. Korisna je kao pokazatelj odabrane kreditne ocjene kompanije u kriznom vremenu, kao i dugoročnih efekata te krize na ekonomiju i pomaže u donošenju poslovnih odluka s dugoročnim efektom. Ona je značajna ne samo za razodblje korona krize, već i ako se pojavi nova kriza zbog bilo kojeg razloga.

Pored predstavljenih rješenja, Bisnode trenutno radi na uvođenju dodanih alata u okviru ovih postojećih rješenja kojim bi se kompanije pratile u stvarnom vremenu.

Naime, kada su u pitanju podaci o financijskom rezultatu kompanija, trenutno su raspoloživi izvještaji o poslovanju zaključno s 2019. godinom. Kako se Covid-19 pojavio početkom 2020. godine, a uzimajući u obzir njegov kompletan negativni ekonomski efekat, ovi podaci sami po sebi, bez uzimanja u obzir i nekih dodatnih parametara, nisu dovoljni da bi se mogli koristiti za procjenu zdravlja poslovnih partnera. U tom smislu, planirani Bisnodeov program Monitoring 2020 se zasniva na raspoloživim informacijama ”u stvarnom vremenu” tj. kako one pristižu.

Kao i do sada naša kompanija prati statusne promjene bankovnih računa u smislu blokada, deblokada, gašenja i sl., koje se ažuriraju na dnevnoj bazi, ali pored ovih informacija, planiramo da u sklopu programa praćenja ugradimo i dodatne informacije koje uključuju podatke o pripadnosti djelatnostima koje su izravno ili neizravno pogođene vladinim restriktivnim mjerama, informacije o eventualnim primljenim vladinim subvencijama, koje se daju na osnovu dokumentiranog pada prihoda, otvorenim likvidacijama, stečajima…, objasnio je Milan Dragič i dodao:

Navedeni parametri, u kombinaciji s određenim financijskim pokazateljima iz godišnjih izvještaja, mogu dati potpuniju, a samim tim i bolju sliku o trenutnom stanju poslovnih partnera, te pomoći u donošenju odluka o nastavku, ali i intenzitetu poslovanja s njima.

Regionalni direktor kompanije Bisnode pridružio se pozivu lidera CEO Summita na akciju. Njegova preporuka je da, zbog različitih utjecaja krize na kompaniju, ovisno o djelatnostima, treba pomno pratiti svoje poslovne partnere:

Očekujte promjene u financijskoj snazi vaših poslovnih partnera, koji vam mogu postati vidljivi tek kad bude kasno. Promatrajte uvozne i izvozne aktivnosti zemalja, jer one mogu potaknuti proizvodnju vaših poslovnih partnera i imajte na umu da makroekonomske varijable utječu na kreditnu sposobnost vaših poslovnih partnera. Bisnode je tu uz vas i za vas, kao siguran i odgovoran poslovni partner, koji sva svoja rješenja kreira da omogući uvid u značajne informacije za održavanje i unaprjeđenje vašeg poslovanja, dodao je Dragič, pridružujući se poruci gospodarskih lidera regije CEO Summita u Sarajevu: pokrenimo se da bismo pokrenuli druge!

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.