Rijetko viđene skulpture Franjevačkog muzeja postat će dijelom virtualne stvarnosti

Franjevački muzej i galerija u Širokom Brijegu radionicama i izložbom planira obilježiti Međunarodni dan i Europsku noć muzeja koji se održava svake godine 18. svibnja.

Naime, od četvrtka, 16. do subote, 18. svibnja na rasporedu su radionice sa studentima Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg (3D skeniranje i fotogrametrija / 3D tiskanje / Postavljanje izložbe u proširenoj i virtualnoj stvarnosti).

Zatim, u subotu, 18. svibnja u 19 sati u bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe Digitalni dodiri, odnosno izložbe skulptura iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg i radova nastalih na radionici u proširenoj i virtualnoj stvarnosti, koja ostaje otvorena do 14. lipnja 2024. godine.

O izložbi Tomislav Ćavar:

Prvotni cilj svakog muzeja su obrazovanje i istraživanje, a to je ujedno i ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja. Također, jedan od glavnih ciljeva muzeja je spajanje tradicije i suvremenosti te pronalaženje nove publike. Kroz svoje dosadašnje aktivnosti, Franjevački muzej i galerija konstantno je na tragu svjetskih muzejskih trendova, a ulaskom u programe Međunarodnog dana muzeja, ta misija je postala njihova obaveza i dodatni izazov. Digitalizacijom stalnog postava Franjevačkog muzeja i galerije 2019. godine, suvremenost i tradicija su se spojile i tako je sadržaj muzeja i galerije postao dostupniji širem krugu gledatelja, a kroz projekte radioničkog tipa koji uključuju djecu, svake se godine stvara nova muzejska publika. Kontinuitet muzejskog napredovanja u Franjevačkom muzeju i galeriji neće izostati ni ove godine.

Iz svog bogatog fundusa, Franjevački muzej i galerija izdvaja skulpture različitih autora s različitim umjetničkim pristupima, koje je publika do sada imala priliku rijetko vidjeti. Među odabranim skulpturama zastupljeni su afirmirani kipari iz regije, kao i domaći, široj publici, manje poznati autori. Skulpture će biti izložene kao artefakti u galerijskom ambijentu, a bit će ih moguće opservirati kao volumene u prostoru na klasičan način. Budući da je jedan od ciljeva Dana muzeja uspostavljanje partnerstva s obrazovnim institucijama, studenti Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg će kroz interaktivnu radionicu uz pomoć 3D skenera napraviti faksimilske kopije svih skulptura i obraditi ih s pomoću grafičkih alata kako bi ih prilagodili VR naočalama.

Tako obrađene skulpture postaju dijelom virtualne stvarnosti i mogu se po željama budućeg promatrača povećavati, umanjivati, približavati i udaljavati. Na ovaj način nove tehnologije omogućuju promjenu perspektive i neposredniji doživljaj umjetnost. Skenirani skulpturalni volumeni, mogu se sada u virtualnom prostoru percipirati na više načina ovisno kako ih želimo gledati. Tako na primjer, promatrači mogu s pomoću spomenutih alata uvećavanjem doživjeti monumentalnost skulptura iako se prvenstveno radi o malim formatima koji će biti skenirani. Svi 3D skenovi su također zalog za budućnost i pokazuju kako se uz pomoć suvremene tehnologije može očuvati kulturna baština, spasiti od propadanja, zaštititi od krađa i zanemarenosti u muzejskim depoima.

Ovako skenirane skulpture postat će pristupačnije mlađoj populaciji i dostupne široj publici u domovini i inozemstvu. Ako primjerice dođe do oštećenja skulpture, ona će se moći vjerno reproducirati s pomoću 3D skeniranih podataka, bez gubitka umjetnikovog osobnog rukopisa, jer će 3D skenovi uistinu biti faksimilske kopije, a 3D printeri imaju tehnološku mogućnost oponašanja najsitnijih detalja skeniranog materijala, površine i strukture svake skulpture.

Kroz ovakve aktivnosti uključivanjem mladih umjetnika u bitne projekte, Franjevački Muzej i Galerija se ponovo ističe svojim inovativnim pristupom izložbi skulptura, spajajući tradiciju s modernim tehnologijama i tako obogaćuje iskustvo posjetitelja. Njihova posvećenost obrazovanju i istraživanju jasno se očituje kroz interaktivne projekte koji će, nadamo se, u budućnosti privući raznoliku publiku.

Stoga, ova izložba predstavlja važan korak u očuvanju kulturnog naslijeđa i promicanju umjetnosti među posjetiteljima svih dobnih skupina. Ovom interaktivnu izložbom, Franjevački Muzej i Galerija nastavlja svoju misiju obrazovanja i istraživanja, pružajući posjetiteljima inspirativno iskustvo uživanja u umjetnosti i još jednom potvrđuje da su Muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima.

Obilježavanje Međunarodnog dana i Europske noći muzeja 2024.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.