Riješite se ovih navika i lakše izbjegnite gripu

Simptomi gripe obično počinju naglo, a neki od simptoma uključuju osjećaj hladnoće (groznicu), ašalj, curenje i začepljenost nosa, bolove u tijelu, glavobolju, umor te u nekim slučajevima povraćanje i proljev.

Budući da se virus gripe obično javlja u veljači, izbjegnite sljedeće pogreške kako ne biste ugrozili zdravlje i zarazili se gripom.

Gripa je opća upalna bolest i zahvaća cijelo tijelo. Može dovesti do upale pluća, upale srčanog mišića i slično. Obično pacijentima kažem da se radi o bolesti koja je jednako teška kao i “klasična upala pluća”, ističe dr. Marino Kvarantan, piše Zadovoljna.hr.

1. Zaboravljate temeljito oprati ruke

Pranje ruku najbolji je saveznik za ubijanje bakterija, no postoji jedna uobičajena pogreška koju većina ljudi zaboravlja, a to je pranje palčeva. Budući da je to prst koji dodiruje neke od najprljavijih površina (ekran ili tipkovnicu mobitela, gumbe na daljinskom upravljaču), važno je temeljito i ravnomjerno oprati sve prste na rukama. Osim pranja ruku važno je i zračenje prostorija, piti dovoljno tekućine i voditi zdrav život, rekao je dr. Marino Kvarantan.

2. Stavljate torbicu na pod

Stavljanje torbice ili ruksaka na pod je otvoren poziv bakterijama, pogotovo ako ih spustite na pod u zahod ili restoranu, a zatim stavite na kuhinjski stol ili pult. Ako ste to već učinili, a vaša torba je izrađen od tkanine ili kože, kao i većina, koristite meku krpu da obrišete prljavštinu.

3. Zaboravljate dezinficirati sve ručke

Uvijek čistimo kvake na vratima, ali često zaboravljamo ručke ostalih ormarića u kući. Neka od najprljavijih mjesta u kući su ručke koje svatko dotakne. Trebali biste ih obrisati barem svaki drugi dan, ako se možete sjetiti, a svaki dan ako je netko u kući bolestan od gripe.

4. Hodate u cipelama po kući

U cipelama hodate doslovno posvuda, a kada ih unesete u kući i hodate u njima unutra, prljavštinu prenosite na vaše podove. To znači da u svoj dom donosite bakterije od kojih možete oboljeti, pogotovo djeca koja imaju slabiji imunitet.

5. Jedete ručak za radnim stolom

Istraživanja pokazuju da je radni stol prljaviji od prosječne WC daske, tako da biste trebali izbjegavati ručak u blizini ove kontaminirane površine. Ako već i morate jesti na radnom mjestu, dezinficirajte radnu površinu vlažnim maramicama za čišćenje.

Tri jednostavna prirodna recepta za liječenje bolnog grla

6. Čistite mobitel

Mobitel je jedan od predmeta na kojem se skupljaju brojne nečistoće. Držimo ga na različitim prljavim površinama i koristimo ga prljavim rukama. Zato ga barem jednom dnevno temeljito očistite. 7. Zaboravljate jesti jogurt Dobar imunitet i uravnotežena crijevna flora ključni su u borbi protiv gripe. Probiotici u jogurtu dodatno će osnažiti organizam.

8. Posteljinu rijetko mijenjate

Na posteljini se mogu zadržati klice, što znači da će onaj tko dijeli krevet biti osjetljiv na bilo koji virus koji je možda unesen u dom, i obratno. Ne biste dugo trebali čekati da promijenite posteljinu, idealno bi bilo da je mijenjate svakih tjedan dana.

9. Ne cijepite se protiv gripe

Iako cjepiva nisu 100 posto učinkovita zaštita, cijepljenje je dobar način prevencija protiv gripe. Kao i uvijek, konzultirajte sa svojim liječnikom prije nego što se vi ili članovi vaše obitelji planiraju cijepiti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.