Riješili zavrzlamu s ugovorom: Hajduku 6,3, Vlašiću 3,3 mil. €

Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, Nikola Vlašić bi u pratnji oca i menadžera danas, najkasnije sutra ujutro, trebao otputovati na liječnički pregled, nakon čega će Everton za njega zatražiti radnu dozvolu, te potpisati ugovor.

Službeno – ništa još nije gotovo, ali neslužbeno – pregovori oko transfera Nikole Vlašića u Everton ušli su u završnu fazu. Zbog toga se Nikola jučer i nije zaputio s mladom reprezentacijom u Moldaviju, nego se vratio kući u Split, gdje su se finiširali detalji poput tempa isplate odštete Hajduku, dodatni bonusi za igrača, ali i rješavao nesporazum oko tumačenja stavke ugovora o raspodjele novca od transfera.

Kad je Nikola Vlašić u travnju 2015. potpisivao svoj drugi ugovor s Hajdukom, u njemu je bila i klauzula o podjeli novca od budućeg transfera – do tri milijuna eura kompletna odšteta pripadala je Hajduku, a preostali iznos dijelio bi se u omjeru 70-30 u korist kluba. No u ugovoru je bila i klauzula prema kojoj se automatski, čim Vlašić potpiše još jedan ugovor s Hajdukom, iznos odštete iznad 3 milijuna eura više ne dijeli u omjeru 70-30, nego 50-50.

I jedna i druga strana smatrale su kako je sve jasno, kako se nakon potpisa aneksa ugovora u studenom 2015. odšteta iznad 3 milijuna eura dijeli u omjeru 50-50, sve  dok ugovor u ruke nisu uzeli pravnici i pronašli problem. Ozbiljan problem!

Striktno pravno gledano, Hajduk i Vlašić nikad nisu potpisali novi ugovor, nego tek aneks postojećega, te je prema tome i dalje aktualna podjela transfera u omjeru 70-30 u korist kluba. Čelnicima Hajduka ruke su vezane, svjesni su da baš i nisu posve u pravu, no opet, kad bi podijelili transfer 50-50, dakle mimo važećeg ugovora, prekršili bi zakon. Dogovor je dogovor, ali carta canta. Papir je papir. Pogotovo što su i ugovor i aneks ugovora sastavljali bivši čelnici kluba.

I zato su Kos i Vlašićevi zastupnici dogovorili da će rješenje potražiti na arbitraži, koja bi trebala dati obvezujuće tumačenje može li se potpisani aneks smatrati novim ugovorom ili ne, odnosno, hoće li se novac od transfera iznad 3 milijuna eura na koncu podijeliti u omjeru 70-30, ili pak 50-50.

Jer razlika nipošto nije zanemariva. Ako za primjer uzmemo da će transfer iznositi 9,7 milijuna eura, onda bi u prvom slučaju Hajduku pripalo 7,7, a u drugom 6,3 milijuna eura. U cijeloj je priči ipak najvažnije da Hajduk i Vlašić zajednički traže izlaz iz ove pravne zavrzlame, te da se nakon Nikolinog odlaska ipak ne bi trebali vući repovi. Barem nas tako uvjeravaju obje strane.

(www.24sata.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.