Rijetka pojava na veletržnici u Tasovčićima kod Čapljine

Rijetka slika proteklih dana na veletržnici povrća i voća u Tasovčićima pokraj Čapljine, tražila se roba, a nije je bilo dovoljno.

Za tu rijetku pojavu u proteklih četvrt stoljeća, koliko veletržnica radi, nekolicina proizvođača i prodavača ne okrivljava samo vremenske (ne)prilike nego i “Njemačku”, piše novinar Večernjeg lista Dušan Musa.

Pod tim “Njemačku” podrazumijevaju odljev radne snage, a time i pad proizvodnje. Je li tako, pokazat će sljedeći mjeseci. Kao zaključak moglo bi se reći da su takvom razvoju kumovali smanjena proizvodnja zbog nedostatka radne snage, koja se osjeća u poljoprivredi, zatim nepovoljne vremenske prilike, ali i skupa uvozna roba.

Nezabilježeno je da koncem svibnja u ponudi nakon 10:00 sati nema krumpira. Razlog za to nije samo domaća potražnja nego i početak izvoza.

Hrnjić u Ljubuškom: Spremni smo na čvršću suradnju s poljoprivrednicima

Uglavnom su se mladi krumpiri cijenili od 1,20 do 1,40 KM crveni. Visoku cijenu od 1,20 do 1,50 KM imao je i kupus, čija se nestašica itekako osjeća. Cvjetača se cijenila od 2,30 do 2,80 KM, a brokula od 3 do 4 KM. Od zeleni, bilo je još raštike po cijeni od 3 do 4 KM, zatim zelene salate od 2 do 2,70 KM, blitve od 1,60 do 1,70 KM, špinata, koji se prodavao od 2 do 3 KM, dok se list peršina i celera cijenio od 3 do 4,50 KM po kilogramu.

S većom ponudom pada cijena domaćih paprika, koje su se prodavale od 2,50 do 4 KM, dok su rajčice bile oko 3 KM, tikvice od 1,50 do 2 KM. Krastavci su i dalje na cijeni – od 1,80 do 2,30 KM. Neočekivano visoku cijenu od 2 do 2,80 KM ima mrkva, baš kao i cikla – od 1,50 do 1,80 KM.

U odnosu na protekle godine, odlično kotira crveni luk, čija je cijena od 1,30 do 1,80 KM, mahune su od 4 do 6 KM, a grašak od 3,50 do 4 KM. Zanimljivo, jedino povrće kojeg je proteklih dana poslije deset sati bilo na raspolaganju bio je češnjak, čija se cijena kretala od 4 do 4,50 KM, piše novinar Večernjeg lista Dušan Musa.

Kako će se kretati cijene gnojiva na globalnoj razini?

Ponuda domaćeg voća i dalje je iznimno skromna, trešanja bude samo rano ujutro, a cijena se kreće od 4 do 6 KM. Prodavači kažu kako “pravih”, odnosno kvalitetnih trešanja, zbog kiša, neće biti prije polovine lipnja, kada stižu one iz istočne Hercegovine, Berkovića, Ljubinja i Nevesinja. Od ovosezonskih proizvoda rano ujutro bude još jagoda po cijeni od 3,50 do 4 KM.

Naravno, sve navedene cijene su na veliko, dok stignu do prodavača, bit će više za nekoliko desetaka postotaka. Neuobičajeno, ispred veletržnice samo je jedan štand s presadnicama povrća. Ima rajčica, krastavaca, paprika i tikvica, čija je cijena identična – 0,50 KM. Sve se prodalo, jesu li tome doprinijele vremenske prilike, obilne kiše odnosno podzemne vode koje su poplavile dio zasađenih površina ili manja proizvodnja, teško je reći.

(www.jabuka.tv | Foto: Dušan Musa/ercegovinausliciirijeci.blogspot.com)

14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.