Rezidba mandarina: Savjeti za pravilno orezivanje mandarine – Jabuka.tv

Rezidba mandarina: Savjeti za pravilno orezivanje mandarine

Rezidba mandarina važan je dio pravilnog održavanja biljke. Donosimo vam savjete kako točno izgleda rezidba mandarina.

Mandarine nisu zahtjevne za uzgoj, a zahvaljujući njihovoj otpornosti, sve se češće uzgajaju i kod nas. Uglavnom uspijevaju u srednjoj i južnoj Dalmaciji, isključivo zbog uvjeta pogodnih za rast biljke i razvoj njihovih plodova.

Mandarina je citrus koji porijeklom dolazi iz područja jugoistočne Azije. Teško je uopće zamisliti jesenske i zimske mjesece bez uživanja u osvježavajućim, zdravim mandarinama.

Mandarine najbolje uspijevaju na sunčanim i svijetlim mjestima, iako se donekle mogu prilagoditi i životu u polusjeni. Iako su kao agrumi vrlo otporni, mandarinama ipak smetaju niske temperature pa ih je tijekom zimskih mjeseci potrebno dodatno zaštititi.

Najviše im odgovara propusna i bogata zemlja, a posebno je važno da u sebi ima dovoljno organskih tvari ili humusa.

Važan dio održavanja nasada čini i rezidba mandarina koja se smije provesti tek kad prođe opasnost od mrazeva. Najčešće je to razdoblje od ožuljka pa do kraja travnja.

Rezidbom se odstranjuju grančice u unutrašnjosti, odnosno oni dijelovi biljke koji neće davati kvalitetne plodove, piše Rtl.hr. Također se prikraćuju određene grane, režu one bolesne te oštećene.

Rezidba mandarina izvodi se škarama i/ili pilom, ovisno o debljini grana koje se odstranjuju ili skraćuju. Nakon rezidbe, odstranjene grane i grančice potrebno je spaliti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.