Revolucionarna kolica koja će promijeniti život osobama s invaliditetom

Područja s ograničenim pristupom za invalide i arhitektonske barijere oduvijek su vrlo aktualna tema i velika problematika o kojoj se često puno govori, a malo toga čini, prenosi Zimo.dnevnik.hr. Jedan od većih problema s kojima se susreću osobe u invalidskim kolicima su stepenice, no grupa mladih inženjera odlučila je riješiti ovaj problem i napraviti revolucionarna invalidska kolica s kojima će se osobe u kolicima napokon moći kretati i po stepenicama.

Invalidska kolica Scewo posebna su po tome što se, zahvaljujući hidrauličnom mehanizmu, sama mogu penjati uz stepenice.

Scewo kolica imaju tri komponente koje omogućuju penjanje – gusjenice koje stvaraju rampu za pomicanje, dva velika kotača koja sve to kontroliraju, kao i dva mala kotača na pozadini koja omogućuju poravananje kada kolica stignu do vrha. Proces je u potpunosti automatski i odvija se pritiskom na samo jedan gumb, a kolica se mogu kretati čak i po snijegu.

Ova fenomenalna kolica napravila je grupa švicarskih studenata sa ETH Zurich i odjela fakulteta za umjetnost i dizajn, koji su prvi prototip kolica pod nazivom Scalevo osmislili 2014. godine. Nakon završenog studija, inženjeri su odlučili otići korak dalje i svoje slobodno vrijeme posvetiti radu na demonstracijskoj verziji koja bi se na tržištu mogla naći krajem 2018. godine i to po vrlo pristupačnoj cijeni.

Pogledajte videozapis:

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.