Republika Srpska proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa – Jabuka.tv

Republika Srpska proglasila izvanredno stanje zbog koronavirusa

U Banjoj Luci je danas održana posebna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj je donesena odluka o proglašenju izvanrednog stanja zbog krize izazvane koronavirusom.

Sjednici su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi.

Većinom glasova poslanika odlučeno da sjednica bude zatvorena za javnost te da neće biti obraćanja gostiju. Zbog ovakvog stava opozicijske stranke nisu podržale dnevni red i neki od njih ne prisustvuju sjednici.

Ova odluka bi trebala pomoći u donošenju važnih odluka i njihovom izvršenju u vrijeme krize koju je izazvala pandemija koronavirusa. Nije jasno hoće ova odluka utjecati na Federaciju BiH. Ipak Dodik je aludirao da bi se to na jedan ili drugi način moglo desiti ako situacija eskalira.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je cilj uvođenja izvanrednog stanja u Republici Srpskoj efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo u kraj širenju virusa korona.

Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje izvanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Izvanredno stanje nije ništa, nije nikakav napad na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane, rekao je Dodik, prenosi Klix.

Sjednica je održana u Banskom dvoru gdje su poduzete maksimalne mjere zaštite sudionika u skladu sa preporukama donesenim zbog širenja koronavirusa. Stolice u dvorani su raspoređene tako da je između njih osigurano preporučeno rastojanje s ciljem smanjenja rizika.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.