Rekordne vrućine prognozirane za narednih pet godina – Jabuka.tv

Rekordne vrućine prognozirane za narednih pet godina

Predviđa se da će narednih pet godina biti najtopliji period otkako se mjere temperature, priopćio je u četvrtak britanski Meteorološki zavod, upozoravajući na mogućnost da se na Zemlji probije temperaturni limit uspostavljen Pariškim sporazumom od 1,5 stupnjeva Celzijevih prije 2024. godine.

U redovitoj “dekadnoj prognozi” koja predviđa klimatske trendove, zavod navodi da će svaka godina između 2020. i 2024. biti od 1,06 do 1,62 stupnja Celzijevih toplija od povijesnog prosjeka.

Meteorološki zavod je prognozirao da će najtoplija izmjerena godina, 2016., vjerojatno biti nadmašena u tom vremenskom okviru.

Posljednja petogodišnja prognoza ukazuje na nastavak zagrijavanja, u skladu s visokim nivoima stakleničkih plinova, izjavio je Doug Smith, naučnik Meteorološkog zavoda i ekspert za dekadne prognoze.

Nepreciznosti postoje u okviru te prognoze, ali se očekuje da će većina regija biti toplija, i taj model ukazuje na pojačano zagrijavanje, posebno dijelova Europe, Azije i Sjeverne Amerike, produžujući postojeći trend, kazao je Smith, prenosi AFP.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.