Rekordan broj turista u FBiH, očekuje se najbolja godina do sada

Federalno ministarstvo okoliša i turizma priopćilo je da podaci Federalnog zavoda za statistiku za prva tri mjeseca 2024. godine o broju turista u Federaciji BiH potvrđuju rekordnu posjećenost.

Tijekom ožujka ove godine ukupan broj dolazaka turista iznosio je 67.315, što je za 2,1 posto više nego u ožujku 2023. godine. Ukupan broj noćenja turista u ožujku je iznosio 129.408, što je za 3,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Udio domaćih turista je oko 30 posto, a stranih oko 70 posto. U strukturi stranih turista najviše su dominirali gosti iz regije, iz Srbije i Hrvatske, kao i Crne Gore, a značajan udio imaju i turisti iz Turske, Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije.

Izvor: FZS

Prema podacima federalnog turističkog barometra, u siječnju ove godine u Federaciji BiH bilo je 63.000 turista, što je također za 2,1 posto više u odnosu na siječanj prethodne godine. U priopćenju se ističe da su za veljaču ove godine brojke još i bolje, s obzirom da je za 9,3 posto više turista bilo u odnosu na isti mjesec prošle godine, a ostvareno je 1,7 posto više noćenja.

Za prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na isto razdoblje 2023. ostvareno je povećanje za 3,35 posto. Ovo su pokazatelji da će se i tijekom cijele godine nastaviti trend povećanja broja turista.

Izazovi su brojni, ali trendovi nam idu na ruku, kao i mogućnosti naše zemlje koje se ukazuju otvaranjem pregovora sa Europskom unijom. Raduju i nove zračne linije, naročito sa Sarajevske zračne luke, a što otvara mogućnost dodatnog povećanja broja turista, priopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Izvor: FZS

Također, ovo ministarstvo raspisalo je Javni poziv za programe podrške u turizmu koji je otvoren do 29. svibnja. Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istaknula je da je cilj ove podrške iz Federalnog proračuna putem tekućih i kapitalnih transfera u ukupnom iznosu od četiri milijuna KM, dodatno poboljšanje sektora turizma u Federaciji BiH.

Za tekuće transfere ovogodišnjim proračunom predviđena su dva milijuna KM. Putem Javnog poziva podržat ćemo kvalitetne projekte koji se odnose na manifestacije domaćeg i međunarodnog karaktera, kao i programe podrške konkurentnosti turističke i ugostiteljske djelatnosti kroz sufinanciranje specifičnog turizma, poput ruralnog i autohtonih ugostiteljskih djelatnosti. Također, sufinancirat ćemo promotivni materijal kroz brendiranje pojedinih mjesta, zatim događaje (kampanje) i proizvode u svrhu jačanja turističke ponude, kao i video promociju i brendiranje turizma Federacije Bosne i Hercegovine.

Prvi put imamo i kapitalne transfere u iznosu od dva milijuna KM, a sufinancirat ćemo programe izgradnje infrastrukture za poboljšanje turističke ponude i specifičnosti razvoja turističkih destinacija. Tu je i podrška projektima koji su u funkciji razvoja održivog turizma na destinacijama od šireg prirodnog i kulturno-povijesnog značaja za Federaciju BiH.

Izvor: FZS

S kvalitetnom realizacijom ovih projekta, koji su projektirani u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja turizma FBiH 2022-2027., a i s tendencijom u prvom kvartalu, uvjerena sam da ćemo 2024. godinu završiti s najboljim rezultatima u turizmu, kazala je ministrica Pozder, priopćilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Biser Hercegovine: Hoće li Stolac napokon dobiti mjesto koje zaslužuje?

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

3 komentara

  • Nerazumim šta imaš viditi u mostaru sem ciganluka. Odem u mostar isključivo kad moram u bolnicu ili slično. Jednostavno ne podnosim dole ljude bili oni naši a još manje muslimani. Jedini grad u Hercegovini ali fukara grad

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.