Referendum u Makedoniji: Unatoč slabu odazivu, Zaev ostaje pri promjeni imena

Makedonski premijer i vođa SDSM-a Zoran Zaev rekao je u nedjelju navečer da će se i dalje zalagati za promjenu imena Makedonije, iako je već sada prilično jasno da odaziv na referendum neće biti viši od potrebnih 50 posto.

On kaže da je referendum bio demokratski i da će, ukoliko se utvrdi da je većina građana glasala “za”, njihova volja biti provedena u parlamentu, dok će u suprotnom biti organizirani izvanredni izbori.

Volja birača na ovom savjetodavnom referendumu treba se pretvoriti u političku aktivnost u parlamentu, rekao je Zaev po završetku referenduma na kojem su građani odlučivali o promjeni imena Makedonije i euroatlantskim integracijama. Pitanje na referendumu glasilo je: “Jeste li prihvaćanjem dogovora s Grčkom za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji?”.

Očekujemo da članovi VMRO-DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom treba upotrijebiti drugi način, a to su prijevremeni parlamentarni izbori, rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Međutim, odaziv na referendum izgleda da će biti ispod praga od 50 posto potrebnog da bi bio pravovaljan.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je odaziv u 18:30 sati bio 34 posto.

Zaev je rekao da su građani i institucije proveli miran referendumski dan i bez obzira na organizirani bojkot VMRO-DPMNE očekuje da ogromna većina onih koji su izašli na referendum da glas za dogovor s Grčkom. Predsjednik makedonskoga Sobranja Talat Džaferi čestitao je građanima i institucijama na provođenju referenduma bez ijednoga ozbiljnog incidenta i mirnom i demokratskom procesu glasanja.

Ovim su građani dokazali da pripadaju političkoj kulturi demokratski razvijenih država i da, što je najvažnije, pripadaju velikoj europskoj obitelji, rekao je Džaferi.

Makedonska prozapadna vlada pozvala je građane da podupru promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija, kako bi se riješio spor s Grčkom dug desetljećima oko imena, koji je blokirao makedonske napore za ulazak u EU i NATO.

Sada je jasno da odaziv vjerojatno neće dosteći prag od 50 posto, rekao je jedan dužnosnik vladajuće stranke koji je želio biti neimenovan za agenciju Reuters.

Iako referendum nije pravno obvezujuć, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata.

Za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Veoma potrebne investicije

Ispred zgrade parlamenta u Skoplju 54-godišnji Vladimir Kavardarkov priprema malu pozornicu i postavlja stolice ispred šatora koje su postavili protivnici referenduma.

Mi smo za NATO i EU, ali se želimo pridružiti s uspravnim glavama, ne kroz ulaz za poslugu, kazao je Kavadarkov.

“Siromašna smo zemlja, ali imamo dostojanstvo”.

Ako nas oni (NATO i EU) ne žele primiti kao Makedoniju, možemo se okrenuti drugima poput Kine i Rusije i postati dio euroazijske integracije, zaključio je Makedonac.

Premijer Zaev tvrdi kako bi članstvo u NATO-u donijelo veoma potrebne investicije u njihovoj zemlji gdje je nezaposleno više od 20 posto stanovnika.

Vjerujem da će velika većina biti “za” jer je više od 80 posto naših za članstvo u EU i NATO-u, istaknuo je Zaev nakon glasovanja.

Dodao je kako bi rezultat “za” bio “potvrda budućnosti” Makedonije.

Anketa koju je prošli tjedan objavio makedonski institut IPIS pokazala je da će na referendum izaći između 30 i 43 posto birača, što je ispod potrebne izlaznosti. Druga anketa koju je provela makedonska televizija Telma zaključila je kako će na referendum izaći 57 posto birača od kojih bi 70 posto dalo glas “za”.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.