Redovita marka HP Mostar ”Etnološko blago 2020.” uz Svjetski dan pošte – Jabuka.tv

Redovita marka HP Mostar ”Etnološko blago 2020.” uz Svjetski dan pošte

Hrvatska pošta Mostar tradicionalno je, uz Svjetski dan pošte koji se obilježava 9. listopada, tiskala redovitu poštansku marku ”Etnološko blago 2020.”

Motiv je križna fibula, drevni oblik broša (kopče, spone) koji je služio za pričvršćivanje i spajanje pojedinih dijelova odjeće. Prve fibule pojavljuju se u brončanom dobu i imaju oblik violinskog gudala, drugi oblik je fibula jako izraženog luka dok je treći osnovni tip iz brončanog doba fibula od spiralno savijene žice.

U prvom stoljeću poslije Krista dolazi do razvoja rimskih radionica te se broj različitih tipova fibula povećava. Prvi primjerci križne fibule, koji spadaju u tipološku grupaciju starokršćanskog karaktera, pojavljuju se u trećem stoljeću. Prestaju se koristiti u srednjem vijeku s pojavom dugmadi.

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, a marke se u poštanskom prometu koriste od 9. listopada 2020. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.