Razmišlja se o gradnji novog tunela umjesto rekonstrukcije Crnaje između Mostara i Sarajeva – Jabuka.tv

Razmišlja se o gradnji novog tunela umjesto rekonstrukcije Crnaje između Mostara i Sarajeva

JP Ceste trenutno radi na izradi dodatnih alternativnih rješenja koja bi podrazumijevala izgradnju novog tunela i novih mostova te se procjenjuje da bi se radilo o investiciji koja bi bila znatno veća od postojeće, rekli su u JP Ceste Federacije BiH po pitanju tunela Crnaja.

S obzirom na to da je Vlada FBiH ponudila mogućnost iznalaženja financijskih sredstava koja budu nedostajala, počelo se razmišjati i novom tunelu.

Naime, rekonstrukcija tunela Crnaja, prometne žile kucavice između Sarajeva i Mostara, neće početi završetkom ljetne sezone, kako je to ranije planirano, objavio je portal Faktor.

Moguće je da ruinirani tunel, koji se nalazi na magistralnoj cesti M-17, između Konjica i Jablanice, uopće neće biti rekonstruiran. Naime, nadležni razmišljaju i o drugim varijantama, između ostalog i gradnji potpuno novog tunela i mostova.

Kada je riječ o radovima na rekonstrukciji tunela Crnaja, oni neće započinjati prije završetka radova na tunelu Vranduk, odnosno prije puštanja dvosmjernog prometa kroz tunel. Zbog problema koje smo imali na tunelu Vranduk i nemogućnosti alternativnog odvijanja prometa u tunelu Crnaja, u ovome trenutku postoji mogućnost odustajanja od postojećeg projekta rekonstrukcije tunela Crnaja, sve do odabira optimalnog alternativnog rješenja za koje će suglasnosti dati Federalno ministarstvo prometa i veza i Vlada FBiH, rečeno je u Cestama.

Kako objašnjavaju, s obzirom na negativan stav javnosti u pogledu izvođenja radova na tunelu Vranduk, a ne uzevši pri tome u obzir nužnost njegove rekonstrukcije i potencijalne neželjene posljedice, na zahtjev Vlade Federacije BiH, u JP Ceste razmišljaju o drugim varijantama.

Faktor podsjeća da su ugovor za rekonstrukciju tunela Crnaja u lipnju ove godine potpisali direktor JP Ceste Ljubo Pravdić i predstavnici izvođača radova – HP Investing i Euro-Asfalt. Vrijednost ugovora je 12,8 milijuna KM, a radovi su trebali biti financirani kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Europske investicijske banke (EIB).

Prema tadašnjim planovima, glavni radovi na rekonstrukciji trebali su početi krajem turističke sezone, odnosno krajem razdoblja godišnjih odmora, a planirani rok za završetak bio je 15. prosinac 2020. godine.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.