Različite cijene prilikom plaćanja gotovinom i karticom: Smije li se to?

Na rijetkim mjestima danas se roba ne može platiti bankovnom karticom, a još su rjeđi oni koji prilikom odlaska u kupovinu sa sobom nose samo gotovinu.

Međutim, pojedine trgovine ponekad imaju različite cijene proizvoda ili robe te tako, ako plaćate gotovinom cijena je jedna, a ako posegnete za karticom, iznos postaje viši za određeni i ne baš zanemarljivi postotak. Ista stvar je i s navodnim akcijama. Nerijetko u trgovinama, posebno bijele tehnike ili namještaja, mogu se vidjeti natpisi “akcija” određene robe s primamljivom cijenom, ali sko izvadite karticu, trgovac će vas upozoriti kako je “akcijska cijena” samo za plaćanje gotovinom, piše Faktor.

Prema riječima Elmira Ramića, glavnog tržišnog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), svatko tko se bavi trgovinom zadužen je na osnovu Zakona o unutarnjoj trgovini utvrditi pravila o uvjetima prodaje.

Jedan od uvjeta prodaje je i način plaćanja. Može utvrditi da bude gotovinski, karticom i tako dalje. Isto tako i ne mora. On utvrđuje svoje uvjete prodaje na kojima će naplaćivati. U tom slučaju, kada u uvjetima prodaje piše plaćanje karticom, on je dužan primiti karticu i ne smije utvrđivati različite cijene. Ako to ne poštuje, snosit će posljedice, kazao je Ramić. Dodao je kako trgovac ne može akciju na proizvod uvjetovati plaćanjem gotovinom. –

Akcija je za sve vrste plaćanja i nema uvjetovanja. On u svojim uvjetima prodaje kada je napisao da daje kartično plaćanje, nema uvjetovanja kupca – ili gotovinom ili karticom. Nema odbijanja. U svim tržnim centrima svi plaćaju karticom, nema da se odbije ili zaračuna veću cijenu zato što plaća karticom. Ako mu u uvjetima prodaje stoji gotovinsko plaćanje i kartično plaćanje, nema pravo uvjetovati nikoga na taj način niti smije. Uvjeti su isti za sve, pojasnio je Ramić.

Naveo je primjer kako su se građani žalili da je uvjetima prodaje utvrđeno kako se plaća karticom, ali da trgovac ne želi primiti karticu ukoliko se, primjerice, ne radi o iznosu većem od 20 KM.

Iako nema pravo, nije propisao niti može to propisati. Može se plaćati karticom ili ne plaćati nikako karticom. On ne smije uvjetovati kupca koji su to iznosi koje on plaća karticom, na to nema pravo, istaknuo je.

Ramić je pozvao sve građane, ako se susretnu s ovakvim načinom postupanja u trgovinama prilikom plaćanja, da o tome obvezno obavijeste inspekciju na broj telefona 033/226-644, kako bi se nesavjesni trgovci mogli sankcionirati.

Kako je objasnio direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić, gotovinsko plaćanje je kada imamo fizički novac u rukama i dajemo ga nekome drugom, dok su bezgotovinsko elektronske forme, ali plaćanje debitnom karticom jednako je plaćanju gotovinom.

Kod različitih cijena prilikom plaćanja gotovinom i debitnom karticom, trgovci ne krše nikakve naše propise u tom smislu. Za kršenje potrošačkih prava nadležna je inspekcija, zaključio je.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

    • Banka uplati cijelokupan iznos trgovini odjednom a kreditra kupca i to nema veze sa trgovinom.Iako svi naplaćuju 10% više na rate.Jdnostavno je tko neće uzeti robu, ako neće da plaća tih 10% više, a trgovac mu ne da povrat, sam ode u Banku i banka će povući svoja sredstva koja je u platila trgovcu na ime kupca i to odmah bez problema.Pa nek prodaje tako.

  • Pa na gotovinu se daje popust, od 5-10% i logično je da su cijene za gotovinu niže. Kartično plaćanje ima svoje troškove koje plaća isključivo kupac. Pogledajte samo troškove koje vam naplaćuje, na primjer vama najdraža banka, UniCredit banka d.d. Mostar, pa skuplja je od druge najbliže barem duplo. Cijenu plaća uvijek kupac, u ovome slučaju korisnik usluge banke. Banke su već trećinu stanovnika i RH i BiH pretvorile u robove i blokirani su im računi, mnogima je stavljena zabilježba na cjelokupnu imovinu, sa koje nikada neće skinuti zvjezdicu. Dok se direktori banaka bogate, debljaju i njihovi članovi obitelji se razbacuju, do tada obični puk ili jedva preživljava ili bježe u inozemstvo kako bi zaradili za bankarske naknade i kamate i skinuli terete hipoteka sa svoje imovine. Poruka, ne zadužujte se, ne uzimajte kredite koje potrošite u jednome danu i onda ste financijski rob-dužnik do smrti. Vašom smrću ne prestaje zabilježba na imovini koju naslijeđuju vaša djeca. Hipoteka ne prestaje smrću korisnika. Nemojte se razbacivati i dokazivati na račun kredita jer time uništavate život i sebi isvojoj obitelji. Krediti su smrt ako su u ulozi potrošnje, a ako su u ulozi investicija koje imaju funkciju stvaranja nove vrijednosti onda imaju ekonomsku opravdanost. Dizanje kredita i ulaganje u auta ili kuće koje traže dodatno ulaganje i ne stvaraju novu vrijednost je investicija koja ne opravdava razum i samo će vas spremiti prije vremena u grob.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.