Raspudić: Tužitelj Haškog suda prijatelj je Safeta Oručevića ratnog gospodara istočnog Mostara

Kakav je položaj Hrvata u BiH nakon haške presude šestorici? Zašto premijer Plenković putuje u Mostar? Mogu li se očekivati nova uhićenja u Bosni i Hercegovini?

Analizirali su gosti večerašnjeg Otvorenog: Nino Raspudić, kolumnist Večernjeg lista, akademik Abdulah Sidran – književnik, Davor Ivo Stier – politički tajnik HDZ-a, Hrvoje Klasić – povjesničar, Filozofski fakultet u Zagrebu.

Govoreći o povjerenju u Haški sud Nino Raspudić je kazao kako su sudac Agius i tužitelj Scott, koji su radili na predmetu bosanskohercegovačke, nedavno boravili u Bosni i Hercegovini. Tužitelj Kenneth Scottje prije par tjedana boravio u istočnom Mostaru kao dragi gost Safeta Oručevića, ratnog gospodara istočnog Mostara, istaknuo je u Otvorenom Raspudić.

Smatra kako presuda bosanskohercegovačkoj šestorki za stanje u Bosnu i Hercegovini znači pojačavanje frustracije i osjećaja nepravde u slučaju Hrvata, pojačavanje apetita Bošnjaka, a da Srbe uvjerava da su do sada bili u pravu s dominantnom politikom.

Druge su zemlje snosile troškove izbjeglica iz BiH koje su bile u Hrvatskoj i Hrvatska je u tome smislu bila kompenzirana, istaknuo je akademik Abdulah Sidran. Naglasio je da su Daytonski sporazum potpisala trojica predsjednika, susjednih, suverenih država i članica Ujedinjenih narod, a spominje i da u javnom diskursu sada dolazi do rata za interpretaciju, piše Kamenjar.com.

Suočavanje s prošlošću u društvima gdje je bilo rata, smatra povjesničar Hrvoja Klasića, nije dobro. Povjesničar mora u obzir uzeti sve dokumenete, a oni često ne idu u prilog onome kako biste vi voljeli da izgleda prošlost, istaknuo je Klasić. Ima dokumenata koji govore o pomaganju izbjeglicama, o obrani BiH, u sudjelovanju i međunarodnom priznanju, ali moramo biti i svjesni da ima dokumenata koji nisu baš tako sjajni za našu prošlost, rekao je Klasić.

Da predsjednik Franjo Tuđman nije bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata, za Davora Ivu Stiera je nedvojbeno. Ocjenjujući rad Haškog suda, Stier je kazao kako nakon više od jedne četvrtinu stoljeća, Sud nije osudio najodgovornije za agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Milošević je procesuiran, ali im je umro prije donošenja presuda, a šef kontraobavještajne službe general Vasiljević koji je osmislio i implementirao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, nije procesuiran, a u jednom je trenutku bio i suradnik tužiteljstva, istaknuo je Stier.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

    • NINO će završiti tamo gdje ti ne možeš zamisliti a samo zato jer govori istinu a nju mnogi ne mogu ili neće vidjeti.

  • To do sada nije niko rekao a znali su to mnogi iz HDZ-a.Oni trguju informacijama i tako opstaju na vlasti uz krađu normalno.

  • lakoje.pametovat.i.bistrit.politiku.naracun.kupijenog.znanja.odakle.sve.ninon.raspudic.zna.ninoje.veliki.sanjar.nekse.svom.tati.zafali.stogaje.napravijo

    • Idi međede i trebas spavat zimski san! Kako se obracas jednom ovako obrazovanom covjeku kakav je Nino Raspudic ??? Zar se mora bojati i nase nacije nakon sto analizira kako i sta je bilo i brani interese nas Hercegovaca? Nije ti on tko bilo …njegova analiza se daleko cuje.A ti zimski snu nemoj iza svake rijeci stavljat tocku…sto je mnogo mnogo je,mislim da si zalutao sa istoka na zapadni portal.Prof.Nino uzitak je bilo i gledati vas i slusati i samo tako rasturaj i dalje.

  • lakoje.pametovat.i.bistrit.politiku.naracun.kupijenog.znanja.odakle.sve.ninon.raspudic.zna.ninoje.veliki.sanjar.nekse.svom.tati.zafali.stogaje.napravijo..nesjecamse.dasam.dva.puta.reko.dubokose.izvinjavam

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.