Rasplet kvalifikacija: Hrvati i Englezi još ‘vise’, BiH na korak od Brazila

U dodatne kvalifikacije za SP 2014. plasirat će se osam najboljih drugoplasiranih reprezentacija, dok će najlošiji drugi otpasti.

Hrvatska reprezentacija još uvijek nije osigurala mjesto u dodatnim kvalifikacijama za SP 2014., ali sve drži u svojim rukama i sa osvojena tri boda u sljedeće dvije utakmice i teoretski bi potvrdila nastup u doigravanju.

Trenutačni poredak najboljih drugoplasiranih reprezentacija izgleda ovako: Na vrhu je Grčka sa 16 bodova, prate ju Francuska s 14 i Island s 13. Ukrajinci su na 12, a potom slijede čak četiri reprezentacije sa po 11 bodova – Portugal, Švedska, Hrvatska i Mađarska. Na dnu je sa samo 7 bodova Bugarska. Važno je reći da se u računanju ljestvice drugoplasiranih, reprezentacijama oduzimaju bodovi s najlošijom reprezentacijom skupine, zbog toga što jedna od skupina ima samo pet sudionika, a ne šest kao sve ostale.
Do kraja kvalifikacija još su dva kola, mnogo je kombinacija u igri, ali mi smo se pozabavili onim najrealnijima i pokušali vam predočiti stanje stvari.

Utrka Bugarske, Danske i Češke

U skupini B, koja trenutačno daje najlošijeg drugoplasiranog, čak četiri reprezentacije još imaju šansu biti druge, no s obzirom na raspored Armenaca realnije je zaključiti da će to biti utrka u troje Bugarske, Danske i Češke.
Na ruku Čeha i Danaca ide činjenica da imaju još po jednu utakmicu s Maltom, gdje bi trebali upisati tri boda, dok Bugare očekuje gostovanje u Armeniji i domaći susret sa Češkom.
Ova skupina lako bi mogla dati najlošiju drugoplasiranu reprezentaciju. Bugari kao drugoplasirani u najboljem slučaju mogu imati 13 bodova, Danci 12, a Česi samo 9. Dakle, sve je jasno, ovdje navijamo za Češku.

Šveđani ili Austrijanci

U skupini C jedina je objektivna dvojba Švedska ili Austrija. Sutra ih čeka međusobni susret u Stockholmu i Šveđani bi u slučaju pobjede osigurali drugo mjesto. Slave li Austrijanci, u dobitnoj su poziciji, s obzirom na raspored zadnjeg kola. Gostima nadu ostavlja i remi, jer bi Šveđani u tom slučaju morali uzeti barem bod Nijemcima u posljednjem kolu. Upravo za sutrašnji remi i pobjedu Nijemaca u utorak navijat ćemo mi. U tom slučaju drugoplasirani iz skupine C ostao bi na samo 12 bodova.

Rumunji imaju najbolji raspored

U skupini D za drugo mjesto bore se Mađarska, Turska i Rumunjska. Raspored najviše ide na ruku Rumunjima. Poput Mađara, imaju utakmicu s autsajderom Andorom, gdje bi trebali osvojiti tri boda. No, dok Mađari još gostuju u Amsterdamu, Rumunji čekaju Estonce.
Mađari bi s obje pobjede završili drugi s 14 bodova, ali mnogo je realnije da tamo s bodom manje završe Rumunji. Ovdje bi bilo vrlo poželjno kad bi Estonija mogla otkinuti neki bod Rumunjskoj.

Navijamo protiv Islanda

Skupina E najizjednačija je u kvalifikacijama i tu doslovno postoji mali milijun kombinacija. S posljednjeplasiranim Ciprom igrat će Island i Albanija, što naoko sugerira lakši posao, ali Ciprani nisu reprezentacija protiv koje se sa sigurnošću može računati na bodove. Albance, kao i Slovence, očekuje i lider skupine Švicarska, što je daleko od povoljnog rasporeda. U ovoj skupini navijat ćemo protiv Islanda, koji bi na drugom mjestu mogao imati velikih 16 bodova. Završe li drugi, primjerice, Albanci, Hrvatska je i s aktualnih 11 bodova sigurno u doigravanje.

Rusi ispred Portugalaca

U skupini F stvari su vrlo jednostavne. Rusi imaju bod više od Portugalaca i odličan raspored. Dobiju li i Luksemburg i Azerbajdžan završit će prvi, a Portugal drugi. U dodatnim kvalifikacijama.
BiH pred povijesnim trijumfom

Slično je i u skupini G. Bosna i Hercegovina je pred povijesnim trijumfom. Pobjede nad Lihtenštajnom i Litvom vode ih u Brazil, a Grke u doigravanje

Prednost Engleza – dvije utakmice na Wembleyju

Velika neizvjesnost vlada u skupini H. Prednost vodećih Engleza uoči posljednja dva kola su obje utakmice na Wembleyu. Najprije im dolazi Crna Gora, pa Poljska. Četvrtoplasirani Poljaci, osim u Londonu, gostuju i u Harkivu, pa im se šanse i ne čine naročitima. Ukrajina i Crna Gora djeluju kao najizgledniji pretendenti na broj 2, a idealan scenarij za Hrvatsku bio bi sljedeći. Da Engleska dobije i Crnu Goru i Poljsku, a Poljaci slave u Ukrajini. U tom slučaju i Ukrajina i Crna Gora bili bi na samo 12 bodova.
Furija će u Brazil, Francuska u doigravanje

U skupini I sve je praktično jasno. Španjolci imaju utakmice s Bjelorusijom i Gruzijom, Francuska samo s Finskom. Furija će u Brazil, Francuska u doigravanje.

(www.gol.hr)Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.