Raspisana tjeralica za Branimirom Glavašem

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić za Hrvatski radio kazao je da je ”Županijski sud u Zagrebu raspisao tjeralicu za Branimirom Glavašem”.

”Presuda Vrhovnog suda je stavljena izvan snage, mi imamo okrivljenika Glavaša i nepravomoćnu presudu u trajanju 10 godina zatvora, što povlači obvezu suda za raspisivanje tjeralice,” rekao je za Hrvatski radio glasnogovornik suda Krešimir Devčić, javlja HRT.

ZVO zabrinuto radi odluke Ustavnog suda u slučaju Branimir Glavaš

Zajedničko veće općina (ZVO), koje okuplja općine sa većinskim srpskim stanovništvom na istoku Hrvatske, javilo se priopćenjem za javnost u kojem izražavaju „duboku zabrinutost zbog najnovije odluke Ustavnog suda RH kojom se djelomično ukida presuda Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša i ostalih koji su zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku pravomoćno osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora“.

”Ne ulazeći u karakter rata 1991. godine ZVO s pravom se pita je li činjenica radi li se o međunarodnom ili nemeđunarodnom sukobu mijenja onu drugu istinu da su u Osijeku ubijani nedužni srpski civili. ZVO postavlja i pitanje do kada će u hrvatskom pravosuđu trajati praksa da se u slučajevima ratnih zločina nad Srbima pronalaze razne proceduralne pogreške na osnovu kojih se ukidaju presude u kojima su ratni zločini dokazani,” stoji u priopćenju ZVO-a.

Navode i kako ovakva praksa u cijeloj srpskoj zajednici stvara osjećaj da se srpske žrtve ovim i sličnim sudskim presedanima ponovo ubijaju i da pravda nije jednaka za sve.

”U normalnim sudskim praksama, kada postoji žrtva, očevici zločina, kada su poznate sve okolnosti stradavanja i kada je poznat počinitelj zločina, niti za jedan pravosudni sustav ne bi trebalo da postoji dilema. Nedopustivo je da u državi koja postoji dvadeset i pet godina i koja za sebe drži da je zasnovana na najvišim demokratskim standardima (ne) funkcionira pravosudni sustav koji kroz sve te godine nije rasvijetlio i procesuirao zločine nad Srbima učinjene i prije i tijekom ratnih djelovanja,” stoji u priopćenju kojega potpisuje predsjednik ZVO Dragan Crnogorac.

(Vecernji.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.