Kraj prosvjeda na Visokog Glavici: Postignut dogovor između radnika i Sezera

Stotinjak bivših radnika tvrtke Lijanovići i ostalih tvrtki čija su sjedišta bila na Visokoj Glavici u Širokom Brijegu u petak ujutro postigli su sporazum sa Sadikom Sezerom, vlasnikom tvrtke Asja, o isplati plaća te bi već tijekom dana pogoni tvrtke trebali biti deblokirani.

”Pregovarali smo nekoliko dana sa Sadikom Sezerom i jutros smo uspjeli postići usmeni dogovor, a tijekom dana očekujemo i potpisivanje ugovora kako bi dogovor bio pravno osiguran. Sezer će nam u devet rata isplatili oko 600.000 maraka, a prvu ratu u iznosu od 80.000 maraka trebao bi uplatiti već danas. Sezer je također preuzeo dugovanja svih tvrtki koje su radile na Visokoj Glavici te je rekao kako će novac koji će nama isplatiti kasnije naplatiti od povrata PDV-a,” izjavio je za portal Jabuka.tv predstavnik radnika Ivan Grbešić.

Više od stotinu bivših radnika tako će nakon 35 dana prosvjeda i blokade tvrtke napustiti Visoku Glavicu i omogućiti rad novoj tvrtki Asja, koja je unajmila pogone Lijanovića, a koja će mesne prerađevine izvoziti u Tursku.

”Ne mogu vam opisati koliko nam je drago da se ovo riješilo, isplatilo se prosvjedovati danonoćno, a ovim putem bih se zahvalio vama medijima koji ste nam jako pomogli u našoj situaciji jer bez vas zasigurno ne bi uspjeli. Gospodinu Sadiku Sezeru, koji je bio jako korektan prema nama, želimo puno uspjeha u radu,” zaključio je Grbešić u razgovoru za portal Jabuka.tv 

Podsjećamo, bivši radnici su od tvrtke Lijanovići, čiji je suvlasnik aktualni federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, tražili isplatu zarađenih plaća i uplatu doprinosa.

Također, prije četiri dana na Visokoj Glavici dogodio se incident u kojem je sudjelovao i sam Sadik Sezer. Naime, radnici su blokirali kamionu sa sirovinom ulaz u pogone, na što je Sezer svojim džipom preko travnjaka ”upao” na parking gdje radnici prosvjeduju. Nakon kraćeg naguravanja, kamion se vratio u Visoko od kuda je i došao, a od tada radnici su bili u pregovorima sa Sezerom. Nakon incidenta policija je legitimirala sve radnike koji su se u tom trenutku nalazili na Visokoj Glavici.

(www.jabuka.tv)56 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.