RAK odlučio: Telekom operateri moraju sniziti cijene od početka lipnja

Cijena mobilnih usluga u BiH u narednom razdoblju bit će jeftinija nego do sad, izjavio je u Sarajevu vršitelj dužnosti direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Predrag Kovač. Kovač je na konferenciji za novinare rekao da je RAK donio set mjera za usklađivanje cijena usluga mobilne telefonije i uvjeta za pružanje telekomunikacijskih usluga, koje trebaju dovesti do sniženja cijena usluga mobilne telefonije u BiH, prenosi Nezavisne novine.

On je naveo da su mjere donijete u skladu sa zaključcima Parlamentarne skupštine BiH, koje je potvrdilo Vijeće ministara BiH.

“Cilj nam je slijediti, prije svega, cijene istih usluga u zemljama u regiji”, istaknuo je Kovač i dodao da su donošenju ovih mjera prethodili razgovori s telekom operaterima u BiH. Navodeći da RAK redovno analizira tržište u skladu s domaćim zakonima te praksom u EU, Kovač je za naredno razdoblje najavio niz novih mjera koje trebaju doprinijeti da kvaliteta usluga u BiH bude na razini usluga u zemljama regije i Europe te da se za to plaća primjerena cijena.

Kovač je precizirao da je odlukom RAK-a predviđeno da dio mjera stupi na snagu 1. lipnja, a dio 1. srpnja, čime je telekom operaterima dano dovoljno vremena da se tehnički prilagode za njihovu primjenu.

Stručni savjetnik za analizu i regulaciju tržišta u RAK-u Slavica Bodiroga precizirala je da se prva mjera odnosi na sniženje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, odnosno na izjednačavanje cijene s cijenom prema vlastitoj fiksnoj mreži.

“Druga mjera se odnosi na međunarodne pozive i znači da su operatori obavezni da cijene u mobilnoj telefoniji formiraju u skladu s pravilom 67 o modelu rebalansa cijena govorne telefonije u BiH”, dodala je Bodiroga, prenose Nezavisne novine.

Ona je navela da treća mjera predviđa da dopuna računa za mobilnu telefoniju od 10 KM i više vrijedi najmanje 90 dana. Ove tri mjere, precizirala je Bodiroga, stupaju na snagu 1. lipnja, dok 1. srpnja na snagu trebaju stupiti mjere ukidanja izbora operatora hoće li će ukinuti obračunsko uspostavljanje poziva ili će uvesti obračunsku jedinicu jednu sekundu te obaveza operatora da cijene iskazuju s uključenim PDV-om.

U RAK-u nisu mogli precizirati koliko će iznositi sniženje cijena jer operatori nude veliki broj paketa za korisnike.

Mjere RAK-a za usklađivanje cijena usluga mobilne telefonije u BiH odnose se na operatore javnih telekomunikacionih usluga u BiH – “Telekom Srpske” Banja Luka, “BH Telekom” Sarajevo i HT Mostar.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Veći lopova od HT-Eroneta nema. Prvi operater koji bude tu profitirati će toliko su ovi dozlogrdili hrvatskom narodu svojom pljačkom. Naj skuplji impulsi,pozivi,poruke,naj-nepovoljniji ugovori,naj lošiji mobiteli na ponudi itd. Sve najgore o njima,propali dabogda kad su tako iskvarenio.

    • zato imaju povoljniju haloo mrezu koju ne zele da sire na podrucje Hercegovine jer bi im pala zarada. Sire je samo na muslimanskim i srpskim podrucjima jer tamo bolje ista nego nista

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.