RAK dao dozvolu za radio, ali politika ne da

Zahvaljujući općinskim vijećnicima Bosanskog Petrovca, propala je mogućnost da ova općina dobije vlastitu frekvenciju za radio od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH. U opoziciji smatraju da se ovim Bosanski Petrovac vraća u srednji vijek, piše Avaz.ba.

Prije tri godine pokrenuta je procedura dobivanja frekvencije od RAK-a, a Agencija je izdala rješenje krajem kolovoza prošle godine. Rok za aktiviranje ove dozvole nakon provjere ispunjenih uvjeta je početak ožujka ove godine.

Prvi ožujka, kad RAK bude testirao signal, mi nećemo imati taj signal i rješenje o dodjeli frekvencije se stavlja izvan snage i morat ćemo čekati idućih deset godina za frekvenciju, kaže Esmir Brković, v. d. načelnika općine Bosanski Petrovac.

Odluka koja je podijelila općinske vijećnike zapečatila je dobivanje frekvencije ovog lokalnog medija za sljedećih 10 godina.

U Klubu SDA navode da je potrebno ispuniti određene tehničke uvjete, od nabave opreme vrijednosti 50.000 maraka do zapošljavanja kvalificiranog kadra, što je i bio razlog da glasuju protiv.

Neki su bili za to da se treba ići u tu proceduru, ali dolazimo do zida i pitanja što dalje, gdje su nam ljudski kadrovi, materijalna sredstva i sve ostalo,  navodi Jasmin Hamzić iz Kluba SDA u OV Bosanski Petrovac.

Njegovo mišljenje ne dijeli Dejan Prošić, vijećnik SNS-a u OV Bosanski Petrovac.

Poštujem odluku većine, ali je glupo po završetku postupiti ovako. Trebalo je onda na početku reći da se ne ide u taj proces. Sada, kada je 90 posto posla okončano i kada postoje modaliteti da se to riješi kroz iznajmljivanje ili neki drugi vid javno privatnog partnerstva, mislim da je trebalo završiti posao do kraja, smatra Prošić.

Bivši općinski načelnik Zlatko Hujić ogorčen je ovom odlukom. Kaže da Općinsko Vijeće izravno radi protiv prosperiteta ove općine.

Pokazalo se da svi oni ne žele čuti što se ovdje događa, kaže Hujić.

Signal Radija Bosanski Petrovac emitira se dva sata dnevno i to putem interneta te na iznajmljenoj frekvenciji RTV USK. Građani ipak neće ostati uskraćeni za informacije iz Bosanskog Petrovca, tvrdi v. d. direktorica Centra za kulturu i obrazovanje Ansela Husetić pri kojem djeluje i radio.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.