Radončić: U ovom procesu ne vidim ništa antibošnjački

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić održao je izvanrednu konferenciju za medije nakon najave o ostavci.

Kako je objasnio, on smatra da njegov potez ne treba dramatizirati jer je riječ o aktu koji se događa u svim demokratskim državama svijeta.

Zahvaljujem se svima koji su prepoznali moj rad i entuzijazam i vjerujte mi – ovo nije predizborni potez. Sudjelovanje SBB-a na državnoj razini je završena priča. Što se tiče Federacije mi smo tamo u tehničkom mandatu. Što se tiče Tuzlanske i Sarajevske županije – one su za sada stabilne, rekao je Radončić.

On je još jednom ponovio tri razloga zbog kojih će danas podnijeti ostavku na poziciju ministra sigurnosti.

Razlozi su principijelne prirode, nema tenzija ni nervoza. Zahvaljujem se SDA što je omogućila meni i SBB-u da budemo u parlamentarnoj većini i Vijeću ministara. Međutim, pojavile su se strateške razlike po pitanju problema u BiH, rekao je Radončić.

Još je jednom podvukao da se zalagao za legalnu deportaciju 9.500 ilegalnih migranata koji su veliki sigurnosti rizik. Spomenuo je da su se predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ogradili od njega, zaključivši da šef jedne države ne bi trebao stati na stranu jednog veleposlanika.

Drugi razlog je strateško neslaganje vezano za aferu “Respiratori”.

Ne želim reći da je Novalić kriv i ne želim o tome odlučivati, svi su nevini dok se ne dokaže suprotno, ali pritisci su veliki. U ovom procesu ne vidim ništa antibošnjački. Praviti metu od tužitelja ja ne mogu gledati, a ne reagirati kazao je ministar u odlasku, prenosi Klix.

Treću stvar fokusirana je na njegovo mišljenje da je Vijeće ministara talac odnosa SDA, HDZ i SNSD i da ponekad treba “izaći iz priče za koju mislite da nije dobra”.

Na kraju je spomenuo da se nada kako će izbori u Mostaru biti održani, a što se tiče SBB-a izrazio je mogućnost kreiranje koalicije za Mostar po uzoru na Srebrenicu.

Fahrudin Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.