Radnicima nedovoljna dnevnica od 50 KM uz hranu i smještaj

Jovo Dragojević, najveći bh. proizvođač sadnica voća, paulovnije i ukrasnog drveća, pribojava se da neće moći ispuniti zahtjeve tržišta.

U njegovom rasadniku u Bereku kod Nove Topole ima na desetine tisuća sadnica raznog voća, spremnih za vađenje i tržište, ali nema radnika. Zbog toga je Dragojević potražio spas u Srbiji.

Velika je potražnja za sadnicama svih voćnih vrsta, ali nema radnika. Ni ponuda od 50 KM za dnevnicu, uz restoransku hranu i smještaj nisu privlačni za nezaposlene. Zbog toga sam morao tražiti pomoć iz Srbije. Imam desetak radnika iz Mačve, ali to nije dovoljno, kaže Dragojević.

Ovaj iskusni rasadničar kaže da ga čudi indolentnost u okruženju. Iako za novu sezonu sprema više od 60.000 sadnica, nije naišao na zainteresiranost lokalnih kupaca i radnika.

Moj slučaj je specifičan. Radnike sam pronašao u Srbiji, a sadnice prodajem širom Federacije BiH. U mojoj općini i u okruženju ne mogu naći ni radnike ni tržište, kaže Dragojević, najavljujući da će biti primoran gasiti proizvodnju zasnovanu na desetak hektara kojom se uspješno bavi 48 godina, piše Dnevni avaz.

Problem s nedostatkom radne snage prisutan je i u voćnjacima, gdje je u tijeku intenzivna berba jabuke.

Marinko Šljivar, voćar iz Donjih Podgradaca, kaže da je primoran na pojačani rad, i to uz pomoć ukućana i prijatelja.

Dnevnica od 35 ili 40 KM s toplim obrokom nije dovoljna nezaposlenima, što je čudno. Kažu, kriza je, a evo za 20 dana berbe moguće je osigurati ogrjevno drvo za cijelu godinu. Na sreću, u pomoć su nam pristigli ukućani, dalja rodbina i prijatelji”, kaže Šljivar.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.