Radionica u Posušju: Pustolovni turizam nakon širokobriješkog Borka i grudske Peć Mlini ide dalje

Radionica Pustolovni turizam – Velika prilika za malo poduzetništvo u organizaciji Ureda Vlade ŽZH-a za europske integracije održana je u srijedu u Posušju.

Raspravljalo se o potrebama i trendovima u smislu aktivnog turizma, idejama, mogućnostima i planovima kako se aktivirati kao poduzetnik u području aktivnog turizma u ŽZH-u.

Prirodni potencijali

Ravnatelj tog Vladina ureda Ivan Jurilj smatra da ŽZH svojim položajem može i mora napraviti iskorak da se taj dio stavi u funkciju, ali na održiv način.

Mi smo pustolovni turizam prepoznali kao aspekt u koji bi se ŽZH mogao uključiti uzimajući u obzir prirodne potencijale koje imamo – od Kravice, Borka, Peć Mlina, Čvrsnice… Biciklizam, pješačenje, planinarenje i onaj još pustolovniji dio kao što je canyoning, slobodno penjanje po stijenama, zip-line su potencijali, smatra Jurilj.

Dodao je da su u tijeku već neki projekti koji se financiraju iz europskih fondova.

To je, prije svega, Adriatic canyoning Borak – kanjon gdje se radi tehnička infrastruktura za pustolovni turizam. U Peć Mlinima je isto tako. Prijavili smo još neke projekte s općinama i gradom u ŽZH-u vezan za mrežu biciklizma, kazao je Jurilj.

Radionica ima za cilj upoznati ljude koliko može biti atraktivan pustolovni turizam i kako možemo prepoznati našu, ali i poslovnu priliku. Radionicu je održala stručnjakinja za razvoj aktivnog turizma Iva Bencun, predsjednica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK.

Ona je kazala da je, s obzirom na današnji sjedilački način života, koji uglavnom provodimo uz tehnologije, ova vrsta turizma itekako primamljiva.

Ljudi danas sve više osjećaju potrebu vratiti se prirodi. Pustolovni turizam je doista širok pojam za širok krug ljudi. Njegova bitna komponenta je biti dio prirode, smatra Bencun.

Govoreći o njemu kao prigodi za poduzetništvo, Bencun je kazala da za neke njegove oblike doista ne treba puno ulaganja.

Za neke pješačke ture u svome kraju trebate dobro poznavati njezin teren i eventualno znati neki strani jezik kako bi mogli komunicirati sa stranim turistima jer su nam oni cilj. Dakle, osmisliti zanimljivu turu i reklamirati je prema inozemstvu, kazala je Bencun.

Platforma za razvoj

Najvažniji cilj je stvoriti platformu za razvoj aktivnog turizma na području ŽZH-a te potaknuti na djelovanje. Jedan od zainteresiranih bio je i Stanko Zlopaša iz Udruge Tajna prirode iz Čapljine koja od 2012. organizira jednodnevne izlete kanuima na rijeci Trebižat. Smatra da avanturizam ni u svijetu nije posebno definiran i da u tom smislu ne kasnimo puno.

Imamo prirodni potencijal koji je za ovakvu vrstu turizma ključan. Najveći izazov je osmisliti zanimljivu ponudu i očuvati prirodu koju imamo pogotovo zato jer na našim prostorima još uvijek ima puno divljih deponija otpada, smatra Zlopaša.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.