Donosimo vam cijeli popis blokiranih računa političara, banaka, državnih agencija

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH) počela je od 2. studenoga 2012. godine s objavljivanjem popisa blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH na svojoj web-prezentaciji – www.cbbh.ba. Popis će biti objavljivan jednom mjesečno, nakon ažuriranja podataka za protekli mjesec. Po preuzimanju popisa s web-stranica Centralne banke BiH odmah jedan podatak upada u oči – broj blokiranih računa. On iznosi 58.054 računa, a odnosi se na 35.693 poslovnih subjekata na prostoru cijele BiH. Pregledavajući podatke s popisa, jasno je kako je njegova konstrukcija jako šarolika. Na njemu se nalaze pravne osobe iz svih sfera života počevši od kafića i frizerskih salona pa do državnih institucija. Blokirane račune imaju agencije za privatizaciju u ZHŽ-u, USŽ-u, ZDŽ-u. Umjesto da rade na razvoju gospodarstva, ove institucije ne mogu otkloniti ni blokade svojih računa. I to dovoljno govori o stanju u kojem se nalazi država. Blokirano je i nekoliko općina.

Blokada općina

Tako stoji da je blokiran račun općine Čelić zbog sudske ovrhe, a navodi se kako je blokiran i račun općine Prozor-Rama u Privrednoj baci Sarajevo, ali se ne spominju razlozi blokade. Blokiran je i račun Službe za zapošljavanje USŽ-a, što je još jedan apsurd na spomenutom popisu, a tu je i dvadesetak blokiranih računa Lijanovića. Na popisu se nalazi Mesna industrija Lijanovići, Autokuća Lijanovići, MI Lijanovići, Lijanovići d.o.o. Široki Brijeg, a navodi se i blokada jednog računa Vlade Zapadnohercegovačke županije. Na popisu su i ugostiteljski odnosi koji su u vlasništvu pojedinih ministara, što je samo jedna od zanimljivosti koje donosi ovaj dokument. I određen broj privatnih fakulteta ima problema s bankovnim računima. Tako su blokirani računi Koledža kozmetologije i estetike u Banjoj Luci. Na službenim stranicama ovoga koledža stoje slika u na kojima se nalazi predsjednik RS-a Milorad Dodik s čelnicima ove ustanove, a spominje se kako je sud u rujnu odlučio kako je rad fakultete legalan. Ipak, računi su mi i dalje blokirani. Ni političke stranke nisu ostale pošteđene objave na ovom popisu. Tako je blokiran račun HDZ-a u Tomislavgradu, SDA u Srednjobosanskoj županiji, dva računa SDS-a, kao i račun Hrvatskog pravaškog bloka, Nezavisnih pravaša, Bosanskohercegovačkoj stranci prava, Ujedinjena hrvatska stranka prava, Bošnjačka stranka prava… Nevjerojatno zvuči, ali se na popisu nalazi i podatak o blokadi jednoga računa Uprave za neizravno oporezivanje, kao i račun Gospodarske banke d.d. Mostar. I pojedine mikrokreditne organizacije se nalaze na “popisu srama”, kao i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose BiH i niz drugi državnih institucija. Ono što nije iznenađenje nego samo potvrda onoga što se već odavno zna i što je dokaz lošeg stanja u pravosuđu je blokada računa sudova. Blokada računa Općinskog suda u Livnu, Širokom Brijegu, te nisu drugih pravosudnih institucija samo pokazuje kakvo je stanje u domaćem pravosuđu.

blokirani_racuni_2_11_2012

Odvjetnici na popisu

Ipak, iznenađuje činjenica kako su na popisu nalazi i niz odvjetnika i odvjetničkih kuća. Benzinske crpke, rudnici, detektivske i turističke agencije također su dio popisa pravnih osoba kojima su blokirani bankovni računi. I blokade desetaka računa raznih sportskih saveza u BiH su pokazatelj u kakvom se stanju nalazi domaći sport. Upravo ovih dana rukometna reprezentacija igra utakmice kvalifikacija, ali je ipak nadležnom savezu blokiran račun.

Slično stanje je i u Košarkaškom savezu BiH, kao i nizu saveza na lokalnim razinama. Gledajući po gradovima, očekivano je najviše blokiranih računa u Sarajevu i Banjoj Luci, kao entitetskim središtima i gradovima gdje ima najviše pravnih osoba. Ne zaostaje puno ni Mostar koji se spominje u 1518 predmeta. Čapljina se spominje u 180 stavki, Široki Brijeg 286, Posušje 462, Čitluk 279, Ljubuški 356, Grude 261, Tomislavgrad 147, Livno 262, Zenica 1737, Bihać – 614, Orašje 135… Popis ima ukupno 2335 stranica i skoro je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Svakako će biti zanimljivo vidjeti kako će objava ovih podataka utjecati na vlasnike računa, te hoće li popis koji će biti objavljen idući mjesec imati manje stavaka nego je to sada slučaj.

(www.vecernji.hr | www.jabuka.tv)

12 komentara

 • opa..svašta se more nać..

  AGROGOSTUŠA DOO ŠIROKI BRIJEG
  INFOTEL DOO ŠIROKI BRIJEG

  BORAK DRUŠTVO SA OGRANIČENOM
  ODGOVORNOŠĆU ŠIROKI BRIJEG

  AMPAL DOO ZA PROIZVODNJU I TRGOVINU
  IROKI BRIJEG

  ŽELJA TRADE DOO ŠIROKI BRIJEG

  FOLIPLAST D O O ZA PROIZVODNJU I
  TRGOVINU Š BRIJEG

  ASTRA ŠPORT DOO Š BRIJEG

 • STAR SPORT DOO SIROKI BRIJEG
  PERISTIL DOO ZA GRADITELJSTVO ŠIROKI
  BRIJEG
  TRANS ALPINA DOO ŠIROKI BRIJEG
  TEGO D O O ZA TRGOVINU IROKI BRIJEG
  KIBO-KOMERC DOO ŠIROKI BRIJEG
  VEKTOR GRADNJA D.O.O. ŠIROKI BRIJEG
  IMPALA D.O.O. SIROKI BRIJEG
  H.M.TRADE SIROKI BRIJEG
  BALDI DOO ŠIROKI BRIJEG
  INFO CLUB D.O.O. ŠIROKI BRIJEG
  TVID DOO SIROKI BRIJEG
  ARAN DOO PROIZVODNJA I TRGOVINA ŠIROKI
  BRIJEG
  AUTOCENTAR DOO ŠIROKI BRIJEG
  ĐOLO DOO ŠIROKI BRIJEG
  MADIC DOO ŠIROKI BRIJEG
  ELKATEH DOO ŠIROKI BRIJEG
  SVRZE & CO DOO ŠIROKI BRIJEG
  PAPIR TRADE DOO ŠIROKI BRIJEG
  GSD GALIĆ DOO ŠIROKI BRIJEG
  MAKAL DOO ŠIROKI BRIJEG
  LODA COM DOO ŠIROKI BRIJEG
  LIJANOVII DOO IROKI BRIJEG
  AUTOKUCA LIJANOVICI DOO SIROKI BRIJEG
  PROSOFT DOO SIROKI BRIJEG
  LIO TRANS D.O.O. ZA PRIJEVOZ ROBE I
  PUTNIKA ŠIROKI BRIJEG
  KINO BORAK SIROKI BRIJEG
  CS ŠPORT DOO ŠIROKI BRIJEG
  IVANKOVIC DOO ŠIROKI BRIJEG
  MESNA INDUSTRIJA LIJANOVICI DOO SIROKI
  BRIJEG
  WILLIAMS KLADIONICA DOO ŠIROKI BRIJEG
  UNIJA LEKO DOO ŠIROKI BRIJEG
  ŠAŠKUR COMMERCE DOO ŠIROKI BRIJEG
  SONG-ZELEX DOO ZA PROIZVODNJU AUDIO I
  VIDEO ZAPISA ŠIROKI BRIJEG

 • FARMA KOMERC DOO ZA TRGOVINU I USLUGE
  ŠIROKI BRIJEG
  UNION 2000 D.O.O. ŠIROKI BRIJEG
  MUSTAPIĆ FRIGO DOO ŠIROKI BRIJEG
  OPTIMUM DOO ŠIROKI BRIJEG
  FARMKO DOO ŠIROKI BRIJEG,
  FOCUS CAFFE ŠIROKI BRIJEG
  AMSTERDAM SUR DISCO CLUBSAMOSTALNA
  UGOSTITELJSKA RADNJA DISCO CLUB
  AMSTERDAM ŠIROKI BRIJEG
  ..
  ..
  nisam znao da ih ovoliko ima u šb, predajem se..nek neko nastaviti izvlačiti 🙂

 • Stvarno,baš me briga ali vidim da ovdje ima firmi koje ne rade već najmanje 10 godina.Čemu služi ovaj spisak kakva državava takvi i građani.Ako je dužan otac zašto ne bi bio i sin?

 • Bolje bi bilo da objavite spisak nezaposlenih i spisak onih koji su se zaposlili po političkoj podobnosti.Objavljivanje ovakvih i sličnih spiskova je samo bacanje prašine u oči i ovako jadnom narodu.Zahvaljujući jednoj firmi koja je na spisku,neopravdano,samo zato što banke prihvataju blokade bez ikakve provjere i što Vas svaka šuša iz bilo koje Općinske službe može blokirati(naravno ako je niste podmitili),ja živim pristojno,imam redovna primanja a po državi i njenim institucijama i ja i moja obitelj gladovali bi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.