“Quijotanje”: Mladi se moraju boriti protiv privilegija i vršnjačkoga nasilja

Hrvatsko narodno kazalište (HNK)  Mostar u četvrtak, 15. prosinca, premijerno će izvesti novu predstavu pod nazivom “Quijotanje” autora Jelene Kordić-Kuret (režija) i Dragana Komadine (tekst).

Predstava “Quijotanje” (naslovljena tako jer je profesoru književnosti iz teksta omiljeni lik Don Quijote) progovara o univerzalnom problemu slučajeva vršnjačkoga nasilja među starijim adolescentima koje je duboko oslonjeno na korumpirani sustav gdje su djeca političkih moćnika zaštićenija od druge djece te modele vladanja svojih očeva (ne)svjesno prenose na svoj mikrosvijet.

Djeca moćnika

“‘Quijotanje’ je i predstava o nužnosti samopouzdanja pojedinca i njegove (ne)moći da se upozori na razne anomalije unutar duboko korumpiranoga društva. Pametni mladi ljudi moraju i mogu preispitivati odnose moći u sustavu stvorenom na nepotizmu i klijentelizmu kako bi kreirali bolje i pravednije društvo za nove generacije. Generacije koje svoju sreću neće morati tražiti u inozemstvu”, poručuje autor predstave Dragan Komadina, a prenosi Večernji list.

Predstava donosi priču o djevojčici Iri, novoj učenici, čiji će dolazak povrijediti taštinu (Su)Zane, neokrunjene razredne princeze, te će uz pomoć njezinih pomagača, od kojih je jedan njezin stvarni dečko, a drugi potajno zaljubljen u nju, pokrenuti niz događaja isprepletenih u mreži ljubomore, ucjene i fizičke prisile koja će dovesti do zastrašujućega epiloga.

Prema Komadininim riječima, “Quijotanje” je predstava u kojoj kipti mladalačka energija. Skupne scene koje se događaju na satima hrvatskoga jezika i tjelesnoga kontrastirane su intimnim susretima dviju protagonistica s njihovim roditeljima. No, koreografirani su prizori dramaturški posve opravdani jer su stavljeni u funkciju priprema za veliku priredbu za Dan škole, odnosno za veliko finale koje ujedinjuje ravnatelja i čistačice, zlostavljače i zlostavljane.

Zlostavljači i zlostavljane

Ukratko, predstava upozorava kako u jednom duboko politikantskom društvu kao što je naše, ni problem vršnjačkoga nasilja ne može se tretirati izvan polja političke moći. U predstavi igraju: Jelena Kordić-Kuret, Angela Bulum, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Velimir Pšeničnik Njirić, Miro Barnjak i Nikolina Marić.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.