Za izgradnju “Bosanskoga arhiva” oteto crkveno zemljište

Općina Travnik, uz suglasnost Vlade Srednjobosanske županije, protuzakonito je dala dozvolu za izgradnju “Bosanskoga arhiva” na zemljištu u vlasništvu Katoličkoga školskoga centra u tome gradu, na što uopće nisu reagirale hrvatske vlasti, upozoravaju iz Hrvatske republikanske stranke (HRS) koja je dostavila i fotografije spornih radova.

Naime, bez ikakvoga znanja legalnoga vlasnika, mimo svih zakonskih procedura, prema nalogu Općine i Županije, krenulo se u građevinske radove na terenu koji je dio odluke Ustavnoga suda, a prije toga Suda za ljudska prava iz 2003. godine o povratu otete imovine u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije u Travniku, prenosi Večernji list.

‘Patriotizam’ BiH

Dok je Općina Travnik imovinu otetu Islamskoj zajednici za vrijeme komunizma uredno i pravodobno vratila, traže se uvijek novi razlozi za otezanje povrata imovine Katoličkoj crkvi, unatoč ovim dvjema presudama, navodi HRS.

“Da se radi o istinskom ‘bosanskom zulumu’, najbolje dokazuje činjenica kako bageri i svi strojevi, unatoč opetovanim prigovorima inspekcijskim službama, protupravno prolaze školskim dvorištem i igralištem, ometajući odvijanje nastave i dječju igru”, dodaju i upozoravaju da je slučaj otimanja imovine KŠC “Petar Barbarić” u Travniku ponajbolji dokaz kako se gaji patriotizam prema BiH i njezinim narodima sotoniziranjem Herceg Bosne, a s druge strane, pokazuju svoje pravo lice.

Upozorava se i da to, nažalost, nije jedini slučaj. Dovoljno je malo zagrepsti ispod površine i istražiti zapošljavanja u javnim institucijama općina i županija u kojima su Hrvati u manjini, gdje se skoro sto posto zapošljavaju isključivo osobe bošnjačke nacionalnosti. No, slučaj KŠC “Petar Barbarić” ne pokazuje samo kako “bosanski zulum” funkcionira u praksi.

HRS upozorava da se hrvatski političari zadovoljavaju zapošljavanjem svojih kadrova te obilaze prostorije poput KŠC-a, gdje redovito izražavaju zabrinutost zbog nepovrata imovine, obećavajući kako će, čim oni dođu na vlast, svi problemi biti riješeni. No, istodobno, kako se sve to odvija, najbolje pokazuje početak gradnje “Bosanskoga arhiva”.

‘Arhiv Herceg Bosne’

Iz HRS-a su kritizirali i predstavnike međunarodne zajednice što to prešućuju. HRS je osudio otimanje imovine u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije.

“Javno postavljamo sljedeće pitanje: kako bi reagirali sarajevski mediji, nevladin sektor i drugi ‘bosanski’ dušobrižnici da se kojim slučajem dogodilo otimanje imovine Islamske zajednice u Mostaru za izgradnju ‘Arhiva Herceg Bosne’. Smatramo, također, sramotnim da institucije i dužnosnici hrvatskoga naroda ne samo da ne vode računa o životu Hrvata tamo gdje smo manjina nego svojim neradom i sebičnošću sve to potenciraju”, stoji u priopćenju.

Ova stranka je poduprla i KŠC “Petar Barbarić”, Hrvate Travnika i drugih mjesta gdje su u manjini, u nadi da će u konačnici pravda i zakon pobijediti.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

 • Mariću nedaj pedalj otetog Crkvenog zemljišta Voliću daj mu svaku podršku.
  Dostaje kalbunara i ostali mjesta gdje je oteta Hrvatska zemlja za gradnju džamija. Pozdrav od Uzdola

 • Par stvari : Crkva u BiH jest dio bosanskog arhiva, jer je dio bosanske povijesti, crkva je dobila to zemljiste od drzave besplatno skvakako kao i nebrojeno mnogo zemljista jos, i trece i najvaznije, crkva i sve ostale religijske svjetovne organizacije, nebitno zvale se crkvama, dzamijama, hramovima, moraju poceti placati porez kao i svi ostali, a ne zivjeti na grbaci drugih i jos traziti povlastice.

  • Pametnjakoviću tema nije porez već imovina…A kad se vraćaš u povijest tko je što dobio,valja se vratit još dalje u povijest pa navest da država Bosna i Hercegovina postoji od 1945.godine a da HRVATSKI NAROD postoji puno puno ranije i da je bio ovdje prije navale osmanlija,tako da pričati da je crkva dobila od države takozvane Bosne nešto besplatno je propaganda,Hrvati su domicilni,najstariji,i kao takvi polažu pravo na imovinu koju imaju stoljećima…
   Ja nisam osobiti zaljubljenik u politiku crkve,ali je vrlo značajno sačuvat crkvenu imovinu zbog hrvatskog naroda,da ti krajevi ne budu totalno muslimanski…

   Sramotno je za hrvatske predstavnike u srednjoj bosni da prešućuju ovakve otimačine!

Komentiraj: