Putovnice se ne ukidaju, niti se mijenjaju

Biometrijske putovnice se ne ukidaju niti se mijenjaju elementi zaštite i stupanj sigurnosti ovih dokumenata, priopćeno je iz IDDEEA.

Informacije o ukidanju biometrijskih putovnica i vraćanju na stare obrasce putovničkih knjižica, ponovnom uvođenju viznog režima, promjeni elemenata zaštite i stupnja sigurnosti ovih dokumenata pa samim time i mogućnosti njihovog lakšeg krivotvorenja, koje su posljednjih dana plasirane putem pojedinih medija, su neutemeljene, neprovjerene i netočne, rečeno je iz IDDEEA-e.

Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima putovnice, diplomatske i službene putovnice, koji je usvojen u prosincu prošle godine, ne mijenjaju se elementi zaštite i stupanj sigurnosti putovnica.

”Građanima Bosne i Hercegovine će se i dalje izdavati biometrijske putovnice treće generacije (SAC putovnice) sa svim elementima zaštite na koje upućuju regulative Europske unije, međunarodni standardi i preporuke, kao i ICAO dokument 9303. Putovnice će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci.

Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i krivotvorenja, ali i najvažniji sigurnosni element dokumenta”, kažu iz IDDEEA-e.

Izmjenama ovog pravilnika ne mijenja se ništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke putovničkih knjižica.

Dosadašnji pravilnici su prilično limitirali tehnologiju personalizacije ovog dokumenta, što je dovelo i do zastoja u procesu nabavke putovničkih knjižica koji je u tijeku, a na što je upozorio i Ured za razmatranje žalbi BiH.

”Upravo je zbog ograničavanja konkurencije nabavke obrazaca osobnih dokumenata IDDEEA prethodnih godina bila predmet posebnog zanimanja Ureda za reviziju institucija BiH i pravosudnih institucija jer nije bila u potpunosti osigurana primjena Zakona o javnim nabavkama”, priopćeno je iz IDDEEA.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: