Putovanja u automobilu: Mama slabo mi je

Bolest kretanja najčešće započinje s osjećajem mučnine u želucu, pojavom hladnog znoja, umorom i gubitkom apetita…

Što učiniti kada vaše dijete ima problema s mučninom prilikom vožnje u autu, pitanje je koje muči brojne roditelje. Vjerujemo da se mnogi roditelji još uvijek sjećaju svojeg djetinjstva, kada su i oni imali problema s mučninama. Zašto se od onda nije ništa promijenilo, iako su automobili bolji (pružaju bolju udobnost i komfor)? Zašto djeca imaju iste probleme.

Radi se o bolesti kretanja, kada mozak prima oprečne signale iz okoline i to od strane unutarnjeg uha, očiju i živčanih podražaja iz ekstremitetima. U normalnim okolnostima, sva tri područja reagiraju na određeni pokret. Kada signal, koji dobivaju i šalju ti dijelovi tijela, nije konzistentan, mozak dobiva konfliktne informacije, a rezultat toga je mučnina.
Na primjer, kada gledate vrlo brze scene koje se odvijaju na filmskom platnu, vaše oči prate pokret, ali vaše unutarnje uho i udovi se ne gibaju i vaš mozak dobiva konfliktne informacije pa zbog toga možete osjetiti mučninu. Slična stvar se događa kod djece u automobilu za vrijeme vožnje. Primjerice, ako dijete sjedi nisko na stražnjem sjedištu automobila, najčešće ne vidi van kroz prozor ili ne vidi dobro. Njegovo unutarnje uho osjeća pokrete, ali oči i udovi ne. Zato nije niti čudno, da kako djeca rastu, imaju manje problema s mučninama.

Brzo reagirajte

Bolest kretanja najčešće započinje s osjećajem mučnine u želucu, pojavom hladnog znoja, umorom i gubitkom apetita. Kako se mučnina povećava, često slijedi povraćanje. Mala djeca ne znaju objasniti što im se događa, ali će postati blijeda i nemirna, započet će protestirati i plakati.

Kada se radi o duljim putovanjima, najbolje je raditi česte stanke u vožnji. Put će trajati duže, ali vaše dijete neće toliko patiti. Kada primijetite simptome da je djetetu slabo ili ako se žali na slabost, nastojite stati prvom prilikom. Izađite s djetetom iz automobila, kako bi udahnulo svjež zrak i prošetalo. Ako je djetetu jako loše, neka legne na ravnu površinu i zatvori oči i smiri se kako bi se sva osjetila uskladila u mozgu. Možete staviti hladni oblog na čelo i potiljak.

Spriječite ako možete…

Kada planirate dulja putovanja, pobrinite se da dijete pojede nešto zdravo i lagano prije puta. Naime, prazan želudac, čini se, još pojačava osjećaj slabosti. Pun želudac koji probavlja, „nema vremena“ za slabost. Ako je ikako moguće, zaokupite dijete s pjevanjem, pričanjem, slušanjem radija i naravno gledanjem kroz prozor. Nemojte dopuštati igranje igrica, čitanje knjiga, preveliko vrzmanje po automobilu, jer to može izazvati ili pojačati osjećaj mučnine.

Kada su u pitanju manja djeca, nije loše da duža putovanja planirate za vrijeme njihovih dnevnih odmora. Druga mogućnost je noćna vožnja koju će dijete vjerojatno prespavati. Iako nije preporučljivo, ako vaše dijete zaista ima veliki problema s mučninama tijekom vožnje, možete mu dati polovicu tablete protiv mučnine i to prije nego što krenete na put, kako bi imale potpun efekt.

Još nekoliko savjeta koji bi mogli pomoći….

1. Imajte pri ruci bombone od peperminta, navodno pomažu protiv mučnine. Djetetu dajte jedna do dva, ne cijelu vrećicu.
2. Postavite dijete da sjedi na stražnjem sjedištu u sredini, kako bi vidjelo van kroz prednje staklo. Ako je dovoljno staro recite mu neka se fokusira na gledanje prema naprijed.
3. Starija djeca mogu koristiti narukvice protiv mučnine, koje na zapešću pritišću akupunkturnu točku i smanjuju mučninu.
4. Duboko disanje na usta može pomoći, kao i svjež i hladniji zrak u automobilu.
5. Dijete u automobilu može piti vodu i jesti slane krekere. Nemojte mu davati hranu s jakim mirisima i okusima…
6. Imajte pri ruci vrećice za povraćanje, običnu vodu, vlažne maramice i čistu odjeću.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.