Putin traži zajedničke točke s Angelom Merkel u odnosu na Trumpa | Jabuka.tv

Putin traži zajedničke točke s Angelom Merkel u odnosu na Trumpa

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel da će se suprotstaviti svakom pokušaju Donalda Trumpa da blokira rusko-njemački projekt plinovoda preko Baltika.

Berlin i Moskva su u sukobu od ruske aneksije Krima prije četiri godine no dijele zajednički interes u pitanju projekta plinovoda Sjeverni tok 2, koji će Rusiji omogućiti da u sjevernu Europu izvozi više prirodnog plina.

Dužnosnica SAD-a ovoga je tjedna rekla da projekt izaziva zabrinutosti u Washingtonu i da se tvrke uključene u njega  izlažu većem riziku od sankcija SAD-a.

Donald nije samo predsjednik SAD-a, on je i dobar, tvrd poduzetnik, rekao je Putin na konferenciji za tisak s njemačkom kancelarkom nakon razgovora dvoje čelnika u crnomorskom Sočiju.

On promiče interese svojih poslova kako bi osigurao prodaju ukapljenog prirodnog plina na europskom tržištu, rekao je Putin.

Razumijem predsjednika SAD-a. On brani interese njegovog businessa, želi pogurati svoj proizvod na europskom tržištu. No to ovisi o nama, o tome kako gradimo naše odnose  s našim partnerima. Ovisit će o našim partnerima u Europi.

Mi vjerujemo da nam plinovod koristi i borit ćemo se za njega

Merkel, koja je ranije u petak po dolasku u njenu rezidenciju u Sočiju od Putina dobila buket ružičastih i bijelih ruža, također se dotaknula napetosti između Berlina i Trumpove administracije.

Pored razlika glede Sjevernog toka, europske prijestolnice protive se Trumpovoj odluci da povuče SAD iz sporazuma s Iranom o nuklearnom programu te zemlje. Moskva dijeli stajlište Europe glede tog sporazuma.

Njemačka, Britanija, Francuska i svi naši partneri u Europskoj uniji nastavljaju podržavati taj sporazum i znamo da je došlo do vrlo specifične situacije o kojoj mi Europljani moramo razgovarati s Iranom, rekla je Merkel na konferenciji za tisak.

Znamo da sporazum nije savršen ali je bolji nego nemati sporazum.

Upitana o razlikama sa SAD-om Merkel je novinarima rekla: Mi imamo snažno transatlantsko prijateljstvo, koje je tijekom povijesti moralo izdržati mnoga različita mišljenja, i mislim da bi to i sada mogao biti slučaj.

No to ne dovodi u pitanje intenzitet transatlantskih odnosa, rekla je.

Neki su komentatori rekli da bi zajedničko protivljenje Trumpovom stajalištu spram Irana i drugih pitanja moglo voditi približavanju Europe i Rusije i popravljanju izrazito narušenih odnosa uslijed sukoba u Ukrajini.

Putinove izjave o Trumpu bile su neuobičajeno otvorene. Iako je ruski čelnik često kritizirao politiku SAD-a, uvijek je u komentarima pokazivao poštovanje prema Trumpu s kojime je, kažu dužnosnici u Kremlju, izgradio osoban odnos.

(Hina) 


Komentiraj: