Putin obećao sigurnosnu pomoć Lukašenku | Jabuka.tv

Putin obećao sigurnosnu pomoć Lukašenku

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko rekao je da je Rusija pristala ponuditi sigurnosnu pomoć u slučaju vanjskih vojnih prijetnji, prenosi danas BBC.

Lukašenko je izrazio zabrinutost zbog NATO-ovih vojnih vježbi u Poljskoj i Litvi.

Novosti dolaze u danima kad se kontroverzni predsjednik suočava s masovnim prosvjedima zbog spornih rezultata izbora 9. kolovoza. Tisuće ljudi okupile su se ispred državne televizije u subotu zahtijevajući da ona u potpunosti prati prosvjede.

Prosvjedi se trebaju nastaviti u nedjelju. “Povorka za slobodu” trebala bi se održati popodne u središtu grada.

Svi koji vole svoju domovinu i protive se podjeli zemlje na dvije suprotstavljene strane okupit će se na ovom skupu, napisala je skupina Belaya Rus, organizatori skupa, na svojoj Facebook stranici. Međutim, postoje izvješća o tome da su radnici u državnom sektoru prisiljeni prisustvovati skupu ili će se suočiti s prijetnjom gubitka posla. Radnici u državnim tvornicama već danima štrajkaju, a mnogi su se i pridružili uličnim prosvjedima protiv predsjednika.

Neredi su izbili nakon što je Lukašenko osvojio većinu na prošlotjednim izborima, čiji je rezultat kritiziran u jeku optužbi o izbornoj prijevari.

(Hina)


Komentiraj: