Pustinjska ruža cvijet: Savjeti za uzgoj i održavanje

Pustinjska ruža ukrasni je cvijet koji se sve češće uzgaja u vrtovima, ali i na balkonima. Donosimo vam savjete za uspješan uzgoj i održavanje…

Pustinjska ruža (Adenium obesum) ukrasni je cvijet iz porodice zimzelena (Apocypricea).

Karakteristična je po svojim razgranatim i zadebljanim stabljikama, gustim listovima i ružičastim cvjetovima.

Upravo je po svojim velikim listovima i dobila ime obesum što u doslovnom prijevodu znači ogroman.

Idealna biljka za dvorište i balkon

Pustinjska ruža u prirodi može narasti i do tri metra visine. Sve češće uzgaja se u vrtovima i dvorištima, ali i na balkonima. Svojim elegantsnim i lijepim izgledom ukrašava svaki prostor, a nije nimalo zahtjevna za održavanje, piše Rtl.hr.

Kao ukrasna biljka, pustinjska ruža traži mnogo svjetla i topline, a minimalna temperatura koju može podnijeti je deset stupnjeva. To znači da u zimskim mjesecima nipošto ne smije biti izložena vanjskom hladnom zraku ni niskim temperaturama.

Ne smije se previše zalijevati

Što se tiče zalijevanja, ljeti ju je potrebno zalijevati nešto češće nego ostale sobne biljke.  U jesenskim i zimskim mjesecima trebali bismo je zalijevati samo jednom mjesečno. Naime, pretjerano zalijevanje najčešći je razlog uvenuća pustinjske ruže.

Nije ju potrebno gnojiti niti joj davati dodatnu prihranu, a presađivanje je dozvoljeno samo u proljeće. Kad dođe vrijeme za presađivanje, to je najbolje raditi tek kad u posudi ne bude više mjesta za daljni rast.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: