Pušači u BiH umjesto cigareta konzumiraju duhan s crnog tržišta

Pušači u BiH ove godine vjerojatno se više neće suočavati s poskupljenjima, ali već na početku sljedeće morat će izdvajati više novca za cigarete. Za očekivati je da će novo poskupljenje, koje je isključivo posljedica rasta trošarina, utjecati na dalje smanjenje tržišta pa i broja pušača, prenosi Večernji list.

Lider na tržištu cigareta u BiH Tvornica duhana Rovinj (TDR), prezentirala je podatke koji govore da zbog rasta trošarina, a time i cijena duhanskih proizvoda, tržište cigareta u BiH godišnje opada za oko pet posto. Otkako su trošarine počele značajnije rasti, a to je od 2009., bh. tržište cigareta se s 11 milijardi komada spustilo na 9,5 milijardi, koliko je zabilježeno prošle godine. – Opterećenje cigareta trošarinama poraslo je za čak 80 posto u samo dvije godine i to značajno utječe na duhansko tržište i poslovanje TDR-a i BiH.

Cijene naših proizvoda u 2011. godini minimalno su korigirane, znatno manje od promjene koje diktiraju izmjene trošarinskog sustava. Takvu smo situaciju donijeli uvažavajući gospodarsku situaciju i standard građana, a nauštrb vlastitih prihoda i zarade. Potrebno je naglasiti kako BiH i dalje ima značajno niže porezno opterećenje od EU direktiva, te se tako očekuje i daljnji rast trošarina, kaže predsjednik Uprave TDR-a, Davor Tomašković. Imajući u vidu da čak 70 posto maloprodajne cijene cigareta odlazi državi, uglavnom po osnovi trošarina i PDV-a, jasno je koliko će očekivano povećanje trošarina utjecati na rast cijena cigareta.

Trenutačno porezno opterećenje na cigarete u BiH je 42 eura na tisuću komada.
Do 2014. trošarine će se povećati na 64 eura na tisuću cigareta, a do 2017. to će porezno opterećenje iznositi čak 90 eura. To je povećanje od 114 posto u odnosu na sadašnje stanje. Sve ovo dovodi do pada tržišta. Prodane količine cigareta i ostvareni prihodi TDR-a i drugih proizvođača u BiH prošle su godine bili manji nego godinu dana ranije, a i prvi podaci za siječanj i veljaču 2012. govore da tržište i dalje pada. Slična pojava bilježi se i na drugim tržištima u regiji i ostatku Europe. Pušači zamjenu za cigarete nalaze u duhanu koji uglavnom nabavljaju po nižim cijenama na crnom tržištu.

Za razliku od ostalih “velikih igrača“ na bh. tržištu, TDR se suočava s još jednim problemom, a to je gubitak bescarinskog CEFTA tržišta jugoistočne Europe nakon ulaska Hrvatske u EU u srpnju sljedeće godine. Tomašković kaže kako su u TDR-u itekako svjesni ovog problema, te kako očekuju od hrvatske Vlade da s vladama u BiH, Srbiji i drugim zemljama regije iznađu nova rješenja za trgovinski režim nakon ulaska Hrvatske u EU. Bez toga će dodatno carinsko opterećenje TDR-a porasti za oko 10 milijuna eura godišnje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.