Janša zabranjuje zvijezdu 'petokraku' i Tita

Uz zabranu veličanja svih totalitarnih režima ustavne promjene u Sloveniji bi mogle ukinuti izbore za predsjednika, izborne jedinice, liberalna referendumska pravila – predlaže Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše, najveća stranka vladajuće koalicije, piše Novi list.

Nova vladajuća koalicija u Sloveniji najavila je skore promjene ustava, a među 40 prijedloga ustavnih promjena svih parlamentarnih stranaka su i ukidanje predsjedničkih izbora, pravo na internet, ukidanje izbornih jedinica i uvođenje preferencijalnog izbornog sustava, ali i zabrana javnog veličanja svih totalitarnih režima, njihovih nositelja i simbola, što predlaže Slovenska demokratska stranka premijera Janeza Janše.

To znači da bi u Sloveniji uskoro ustavom mogli biti zabranjeno isticanje crvene zvijezde i imena Josipa Broza Tita kao komunističkih simbola, za što se Janšina stranka zauzima već godinama.

Nije teško pretpostaviti da će spomenuti prijedlog izazvati novi verbalni rat i produbiti ionako duboku provaliju između slovenske ljevice i desnice. Odnos prema komunističkom nasljeđu i simbolima i dosad je izazivao brojne napetosti i žestoke sukobe Janšine stranke s bivšom vladom Boruta Pahora, predsjednikom države Danilom Türkom i bivšim gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Janša je stranke bivše vladajuće koalicije smatrao strankama tranzicijske ljevice, koje nisu raščistile sa svojom komunističkom prošlošću.

Vladajuća Janšina stranka promjenom ustava želi ubrzati postupak formiranja vlade, kao i povećati ovlasti premijera, koji bi dobio ovlast da sam razrješava ministre i imenuje nove, najviše trećinu u jednom mandatu, što podržavaju i Janšini koalicijski partneri.

Pozitivna Slovenija predlaže povećanje ovlasti predsjednika države pri raspuštanju parlamenta, dok Nova Slovenija, najmanja vladajuća stranka, predlaže da predsjednika države ubuduće biraju u parlamentu, a ne na neposrednim izborima.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.