Puljić: Veleposlanik mi je rekao – “Ili ćete se seliti ili asimilirati”

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je za današnje izdanje Večernjeg lista kako je stanje u Bosni i Hercegovini, 23 godine nakon rata, jako složeno, a politički zamorno jer se ne ostvaruje jednakopravnost.

Nije jednostavno opisati stanje jer je jako složeno iz više razloga. Politički je zamorno jer se ne ostvaruje jednakopravnost. Medijski se stvara sumorna klima koja ne rješava probleme, nego ih zamagljuje. Ljudima je dosadilo u ovoj borbi gdje uvijek imaju prednost podobni. Ne bih htio kukati, ali nije lako proživljavati gubitak svog naroda na ovim prostorima. Ima mnogih koji snose krivnju ovakvoga stanja, izjavio je kardinal Puljić.

Upitan kome smetaju Hrvati katolici u državi u kojoj ionako ima previše prostora za sve, Puljić je mišljenja kako “zakon jačega nije samo u BiH, nego je taj zakon na svakom koraku iako se toliko kunu u ljudska prava”.

Vidimo to po tolikoj bijedi koja vlada radi interesa jačega. Ne bih o tome mnogo, prepuštam to boljim analitičarima. Itekako mogu ući u tu perfidnu igru jer ako ja toliko saznam, koliko tek znaju oni koji se time bave? Nije slučajno jedan veleposlanik meni rekao: ili ćete se seliti ili asimilirati. To je strategija moćnika, istaknuo je kardinal.

Ljudima je dosadilo u ovoj borbi gdje uvijek imaju prednost podobni.

Kao razlog zašto u BiH nikako da zaživi dijalog, kompromis, jednakopravnost, kardinal kaže kako je “šteta što se mi kod kuće u BiH ne znamo dogovoriti, nego prepuštamo drugima da nam kapu kroje“, a sve te negativne silnice, po njegovu mišljenju, “vrcaju” u javnosti jer iza takvih izjava stoje oni koji su kreatori trenutačnoga stanja.

Što se tiče Hrvata u BiH s jedne strane i uloge i ne baš zavidnog odnosa međunarodne zajednice prema njima s druge, kardinal Puljić smatra kako je “glavna krivnja što smetamo njihovim planovima da se ostvare”.

Drugo jer smo katolici, prema nama imaju posebnu odbojnost. Posebno jer se zauzimamo za naravni i Božji zakon, a oni su krenuli uništiti obitelj kao temelj društva, smatra Puljić.

Komentirajući kršćansku, barem onu političku Europu koja ne pokazuje dovoljno razumijevanja za probleme katolika u BiH, i što im zamjera, kardinal kaže kako bi volio da pristupe jednako, da ono što žele graditi u svojoj zemlji, isto pomognu graditi i nama.

Jer smo katolici, prema nama imaju posebnu odbojnost.

Tako su često pristrani. Evanđeoska je: što ne želiš da ti drugi čini, nemoj ni ti drugome. Kada im to koji put prigovorim, onda kažu kako moraju biti oprezni s drugima zbog terorizma itd., da sada o tome ne govorim, ističe Puljić.

Osvrnuvši se na svoje izjave vezane za protekle izbore u BiH i negiranje izborne volje hrvatskog naroda, Puljić kaže kako su kreatori Daytonskoga mirovnoga sporazuma taj sporazum proglasili Ustavom u BiH, a po njemu su tri naroda u ovoj zemlji konstitutivna.

Neke su sudili u Haagu jer su željeli podijeliti BiH, a zapravo su je oni podijelili i time ozakonili etničko čišćenje. Kakva je to perfidija svjetskih sila? To su napravili jer su obećali ratnicima da će tako napraviti. Svjedok sam tih zbivanja. Aneks koji govori o povratku nisu proveli jer su novac davali vladajućima, a vladajući su vrlo uspješno igrali igru da se Hrvatima ne dodijeli potpora za povratak. Sada, po zakonu, idu za tim da nam oduzmu identitet i politički subjektivitet. Zato sam reagirao na zakon. Ako je zakon nepravedan, onda se sve može po zakonu, smatra kardinal.

Govoreći o problemu brojnih odlazaka mladih, pa i cijelih obitelji u inozemstvo, kako iz BiH tako i Hrvatske, kardinal naglašava kako je manji broj onih koji stvarno trebaju poći “trbuhom za kruhom” te da katkada odlasku doprinose i oni bračni drugovi koji uporno zagovaraju odlazak po svaku cijenu.

Ako ih ne nagovaraju, onda stalno kukaju kako im nedostaje ovo ili ono i tako “žugajući” pokrenu cijelu obitelj. Istina je da nas umara ova politička klima u kojoj je glavna tema interes, a čovjeka se sve manje vrjednuje i sve mu se manje otvara mogućnosti ostvarenja u jednom dostojanstvu koje dolikuje čovjeku. Najveću odgovornost snose nositelji vlasti i mediji, ali i oni koji nas nisu uspjeli oružjem istjerati te sada perfidno rade da napuštamo ono za što smo živote polagali, kazao je Puljić.

Ako je zakon nepravedan, onda se sve može po zakonu.

Komenirajući advent i ozračje u kojem slavimo Božiće naših dana, kardinal kaže kako je Božić događaj koji se doživljava u vjeri te kako se Isus utjelovio i rodio u ljudskoj stvarnosti kakva jest.

Tako i mi s vjerom Božić doživljavamo u stvarnosti kakvu proživljavamo. Čovjek otkriva u rođenju Isusovu da je voljeno biće. Zato se svakom čovjeku pri srcu javljaju dragi osjećaji, pogotovo ako pamti lijepo djetinjstvo, jer otkriva radost kroz doživljaj da je voljeno biće. Bez obzira na opterećeno javno stanje, čovjek treba dušu i srce otvoriti otajstvu Božića i tu doživjeti radost Božje blizine, kaže Puljić.

Upitan za suradnju s drugim crkvama i vjerskim zajednicama u BiH i mogu li zajedno učiniti više na boljem razumijevanju naroda i njihovih političkih predstavnika, Puljić napominje kako se ne smije izjednačavati politički diskurs i dijalog crkava i vjerskih zajednica.

Naš dijalog traje. Činimo da u javnosti bude što manje napada, stvari stavljamo na stol razgovora i tražimo veće razumijevanje. Svjesno izbjegavamo da nas politika ‘upregne’, nego pokušavamo biti partneri za razgovor, a, ako je moguće, i dogovor. Treba znati da smo u različitoj poziciji u odnosu na državu, smatra Puljić.

(Fena)


24 komentara

 • Ko prati situaciju u Bih nemoze da se nezapita kako da nam nisu pod NORMALNO osnovne stvari npr. Kanal na hr. jeziku,demokratsko biranje predstavnika,teritorijalna jedinica ili bar ekonomska jedinica sto bi cinile osnovu da steknemo povjerenje u ovu drzavu,
  nazalost kockice se slazu obecano je podjelom jugoslavije hrvatska hrvatima a bih srbima i muslimanima, po zadnjim dogadjajima se vidi da EU zmiri i ceka da se sve stisa, jedino dobro u ovom je da znamo na cemu smo, meni osobno je sada jasna stvar da je BiH projekt napravljen namjerno tako da nas s vremenom oslabi i iseli, politicari nasi to osjecaju i znaju da je to borba s vjetrenjacama zato su okrenuti sebi… Herceg Bosno suzo moja zemljo bez spokoja!

 • E moj kardinale i ti si napola za ovo kriv. Uvjek si u drustvu podobnih, pogotovo kad su zderanja i domjenci. Zato ne prodaji nam maglu vise, bar suti.

  18
  6
 • Izdržao je ovaj narod i tursku Austriju obe juge nismo se asimilirali nećemo ni sad Bogu vjerni i uvijek spremni ginuli smo i ginut ćemo za krst časni i slobodu zlatnu

  14
  6
 • Sto vise citam i pratim sto se dogadja nama Hrvatima,a ruku na srce i drugima narodima pitam se kad cemo se probuditi!?Evo pitanje koje bih rado postavio kardinalu-Zasto javno isti dan to niste izjavili kad vam je to receno?Cega ste se bojali?Sutjeti,nesto takvo ne reci javno,oprostite ali sto se mene tice napravili ste kardinalnu gresku!Vi ste to trebali javno jasno i glasno reci da cuje cijeli svijet!Isto me cudi zasto Crkva toliko podrzava politicare kad jako dobro zna kakvi su i da su prodali Htvatski narod!Vi i svi crkveni,kako da se izrazim-ljudi,jedva cekate njihov poziv da se s njma druzite slikate itd.Osobno sam se u vas razocarao i to jako!

  18
  1
 • Narod trpi svih nacionalnosti ,običan puk nije kriv .
  Kardinal kaže nakon toliko godina ,da nadamo se promjeni i ne govorimo odmah jer čekamo .
  Tražila sam moćnu osobu ,bar sam to mislila za svoje bolesno dijete pomoć ,odgovor je bio da ne talasam .
  Nedavno čitam ta ista osoba u drugoj ulozi opet odlučuje ,nisam ime spomenula ali sam rijeci njene napisala .
  Previše je plaćena za ništa ,ali svaka moja suza kad se skotrlja nje se sjetim.

 • Vdim kako neke od vas(što je za svaku pohvalu) zanima tko je taj dotični gospodin ili nitkov veleposlanik koji je našem vrlom i dragom kardinalu a tad vjerojatno nadbiskupu po hijerarhiji u Crkvi u Hrvata Bisne i Hercegovine.
  Vrlo vjerojatno je riječ o G.M. njemačkom velešposlaniku u Bih prije otprilike petnaestak godina i kasnije prema ovamo.
  On je otvoreno iskazivao prijezir prema Katoličkoj Crkvi u BiH, a vjerojatno mu isto nimalo nije draga ni ona bliska i bratska po Kristu u našoj dragoj Hrvatskoj.
  Znam iz iskaza onih koji su nazočili razgovorima dotičnog multikultičara iz Njemačke s sugovornicima , taj se lik vrlo često znao narugati demokratskim običajima i izborom političkih predstavnika Hrvata u BiH koje su birali zakonski i legalno.
  Dotični se veleposlanik i ne samoon, bilo ih je tu još koji su podržavali i vodili istu politiku prema Hrvatima BiH,kao i matična Njemačka koja gura i zagovara koncept unitarističke i građanske BiH.
  Taj se koncept otvoreno gura već dva desetljeća i ima potporu još nekih značajnih država i njihovih politika koji u Hrvatima vide smetnju funkcioniranaj BiH, koja bi bila podjeljena između Srba i Muslimana.
  Zato su s eotvoreno rugali K.Crkvi, provouili (namjerno)projekte iseljavanja Hrvata u prekooceanske zemlje kako se ne bi nikako vratili..
  Primjer, Otočca, Knina, Slunja i B.Manastira iz RH, kao i one iz srednje Bosne i Posavine naseljenih kod Slavonskog Broda.
  Kod nas je zoran primjer iz izbjegličkih naselja u Čapljini i djelom u Stolcu.
  Tako se naš dragi kardinal ,nažalost nije odvažio jasno i glasno skresati u lice dotičnom liku iz prijateljske Njemačke ili kojegod druge zemlje što ga treba .
  Nije baš kardinal postupio po ono što ga je učio , kao i sve nas ostale kršćane naš Gospodin i Učitelj a to je da istinu treba iznositi uvijek na svijetlo dana jer ako se ona pokušava skriti, zatomiti, ušutkati ili zabraniti, onda će ona progovoriti i s krovova i sa naših ulica i domova jer je ništa neće moći zaustaviti..
  Nimalo me ne čudi što tu evanđeosku istinu ne znaju ti tukci i budalaši od političara koji predstavljaju službenu politiku svojih zemalja ali me iskreno čudi da naš kardinal V.Puljić nije smio ili nije imao hrabrosti otvoreno progovoriti o tome prostačkom činu jedne sirovine od političara ma iz koje zemlje dolazi.
  Svi ti projekti koje ti političari ,zapravo politike njihovih zemalja puna dva desetljeća vode na našu šptetu, prije ili kasnije propast će kao što propada sve zasnovano na nepravdi i nepoštenju.
  Samo je to dragi kardinal morao reći, Ništa više.
  Božja sila je jača od ove jadne i bjedne ljudske koja je mizerna sama po sebi.
  Hrvati će i ostati i opstati usprkos svim tim cirkusantima i kokošarima iz raznih tijela međunarodne politike koji se zdušno trude da nas svedu na manjinu.
  Postoji nešto što je iznad njih i njihovih umišljenih računica koje vide samo interes, interes i opet interes gledano kroz prizmu novca.
  Ali ,oni su dovoljno glupi da to ne shvaćaju nego gone po svom dok ne bude jasno da su Promašili “ceo fudbal” kako bi ironično rekli “bratja Srbi”.

  1
  1
 • Udvoravao si se svima isao na svaku zderacinu i pijacinu. Sad kad si stado izgubio pricas pricu gdje kokosi ricu. Rekli su ti sta tebi imaju govorit moli Boga i pomazi sirotinji. Tko si ti da tebi govore? U sve se petljas samo da je jest i pit kad te onda najure kmecis ovdje javno. Sram vas bilo. Svakog svecenika biskupa kardinala koi je pretil treba odmah smjenit. Zasto su pretili samo gledaju da se najedu napiju briga ih za svoj puk. Ma koi puk jesam ja naivan. Domjenak je njemu na prvom mjestu.

 • Istina je to Kardinale ali nas i naši raseljavaju svojim lopovlukom,nepotizmom ,korupcijom.
  Moraš im to reći,mi smo sebi veliki neprijatelji.

 • Zanima j nene: KADA VAM JE TO REKA? KO VAM JE TO REKA!! IME NHEGOVO?? STA STE VI REKLI NA TO?? JESTE GA TUZILI, PRUJAVILI? JER TO JE PRITNJA, PRINUDA, DRSKOST OD NEKOG POSLANIKA!

 • Kardinale postali ste to što jeste na patnji narodaa ne svojum zaslugama.Mislim osobno da si ulizica,to što Vi obnašate je oteto biskupu Komarici.Biskup koji stoji uspravno uz sve Hrvate BiH

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.