Puljić: “Licemjerje je jedne suditi zbog podjele BiH, druge nagraditi za etničko čišćenje!”

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je u intervjuu objavljenom u nedjelju da je Haaški tribunal presudom šestorici Hrvata stigmatizirao cijeli narod, a međunarodna zajednica nagradila je istodobno one koji su podijelili Bosnu i Hercegovinu.

“Hipokrizija je jedne suditi zbog podjele BiH, a druge nagraditi jer su ostvarili etničko čišćenje i to je blagoslovila međunarodna zajednica”, rekao je kardinal Puljić.

U intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista Puljić je podsjetio da je i ranije tvrdio da je Haaški tribunal više politički, nego pravni i pravedan sud.

“Iako svi govore kako treba personalizirati odgovornost, ovaj put je sud cijeli jedan narod stigmatizirao, a mediji u BiH su nam nevjerojatno danima prali mozak s time”, istaknuo je.

Prvi čovjek katoličke Crkve u BiH dodao je da on nijedan zločin ne može braniti da svaki osuđuje.

“Kao vjernik i kao čovjek izražavam svoju sućut svima koji nose posljedice mržnje. Neki prozivaju da se treba kajati za te zločine. To trebaju oni koji su počinili zločine, a ne cijeli narod prozivati da se treba kajati. Kaje se za osobne grijehe, a ne cijeli narod prozivati”, rekao je kardinal Puljić.

O činu samoubojstva generala Slobodana Praljka, Vrhbosanski nadbiskup je rekao da je jasan stav crkve koja osuđuje taj postupak. Dodao je da ga je taj potez potresao i zaključio da se od Haaškog suda očekivalo da dovede do pomirenja, a u suštini “izazvao je suprotno”.

Kardinal Vinko Puljić upozorio je i da bosankohercegovački Hrvati katolici nisu “naučili voljeti svoju grudu”. Po njegovoj ocjeni ‘prljava politika ogadila je narodu njegov rodni kraj i zavičaj’.

Sarajevski nadbiskup pozvao je vjernike i da budu strpljivi u očekivanju odluke o Međugorju i navodnim ukazanjima. Nije želio komentirati nedavne tvrdnje papina izaslanika Henryka Hosera da su ukinute zabrane organiziranja hodočašća za Međugorje.

“Nikada nije bilo zabranjeno Bogu se moliti i pokoru činiti i posebno dobro se ispovjediti. Nisam mjerodavan komentirati Papine poteze. Budimo strpljivi do odluke Papine koju će on objaviti”, naveo je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

(Hina)


3 komentara

  • Uvaženi kardinale i ti si sudionik te prljave politike,zato što šutiš sve ove godine i pretvaraš se da ne vidiš što se dešava hrvatima,tvom katoličkom puku u Sarajevu i Federaciji sve ove godine…U RS-oj nas već nema ,isti scenari se nadvio i nad Federaciju.Sve ide po planu veliko bošnjačke politike…Vi ćutite i od blagdana do blagdana malo zakuka te…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.