Psi repom izražavaju emocije: Mahanje repom ne znači uvijek da su sretni

Malo je stvari ljepše kad dođete kući od psa koji vas dočeka veselim mahanjem repom, no stručnjaci za ponašanje životinja žele da znate da mahanje repom ne znači uvijek da je pas sretan.

Psi repom izražavaju emocije, objašnjava stručnjakinja za ponašanje pasa Katja Krauss za njemačku novinsku agenciju dpa.

No dok mi ljudi mislimo da to znači sreću – to je zapravo samo znak uzbuđenja životinje, kaže ona.

Ako želite točno utvrditi što se događa obratite pažnju na visinu repa i koliko se brzo kreće – to će vam otkriti i je li pas sretan, uplašen ili agresivan.

Gotovo je pravilo da je osjećaj napetosti u odnosu s intenzitetom mahanja repa – što su sporiji i nježniji pokreti repom to pas osjeća manje napetosti.

Stvari su drukčije ako se rep kreće brže i ne maše u širokom rasponu. Napeti rep koji stoji uspravno i radi male pomake znači sukob, a još više – uspravni rep koji se prestane micati.

Sretni psi obično mašu repom koji je visoko i gotovo radi kružnice po zraku, kaže Krauss. No, ponekad čak i sretan pas može mahati repom brzo i oštro, prenosi Hina.

Kako biste razlikovali raspoloženja psa morate rep promatrati u različitim situacijama primjerice kad znate da se osjetio ugroženim nailaskom drugog psa.

Također pomaže kad se uzmu u obzir i pseći karakter, anatomija i poruke koje stavom šalje ostatak njegova tijela.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.