Psi ne glume, doista nas vole

Iako nam se ponekad može učiniti da psi jednostavno uživaju u koristima odnosa s ljudima, nedavno istraživanje pokazuje da nas naši ljubimci uistinu vole.

Postoji posebna veza između pasa i njihovih vlasnika. Nedavno je provedeno malo istraživanje koje pokazuje da je psima ta bliskost važnija od koristi koju imaju od ljudi. Iako se radi o istraživanju s vrlo malim brojem pasa – samo njih 13 – znanstvenici su otkrili da većina pasa više želi pohvalu svojih vlasnika nego poslastice, prenosi Tportal.hr.

‘Pokušavamo shvatiti temelje odnosa između ljudi i pasa. Zanima nas je li osnova hrana ili sam odnos’, rekao je Gregory Berns, jedan od autora istraživanja, neurolog sa Sveučilišta Emory u Atlanti.

Samo dva psa od njih 13 više su željela hranu nego pohvalu. Znanstvenici su naučili 13 pasa povezivati razne stvari s raznim rezultatima. Na primjer, psi su za ružičastu igračku dobivali hranu, dok su za plavu dobivali vlasnikovu pohvalu.

Tijekom istraživanja nosili su posebne kape pomoću kojih su znanstvenici pratili rad njihova mozga te kako reagiraju na različite igračke. Četiri psa imala su snažniju reakciju na igračke koje donose pohvalu, dok ih je devet imalo podjednako snažnu reakciju na obje igračke. Dva psa od tih devet imala su nešto jaču reakciju na igračke koje donose hranu.

Znanstvenici su zatim izveli još jedan eksperiment. Uveli su pse u hodnik napravljen od ograda za djecu, složen u obliku ipsilona. Na jednom kraju nalazio se njihov vlasnik, a na drugom zdjelica s hranom.

Rezultati drugoga eksperimenta bili su vrlo slični prvome. Većina pasa otišla je svojim vlasnicima.

Buduća istraživanja pokušat će shvatiti kakav utjecaj na njihove odluke između pohvale i hrane imaju geni i dresura.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: