Četiri maloljetnice u školu došle pijane pa prijavljene policiji

Četiri maloljetne učenice jedne prijedorske srednje škole u prosincu 2016. na nastavu su došle pijane. Da su učenice u vidno alkoholiziranom stanju primijetio je psiholog i odmah obavijestio prijedorsku policiju.

Iz CJB Prijedor priopćili su da je utvrđeno da su učenice prethodno bile u jednom ugostiteljskom objektu, ali u društvu nekoliko punoljetnih osoba, piše Avaz.ba.

“Nije utvrđeno postojanje elemenata prekršaja prema Zakonu o javnom redu i miru, u pogledu zabrane točenja alkoholnih pića maloljetnim osobama, a samim tim niti postojanje prekršajne odgovornosti zaposlenih osoba i vlasnika ugostiteljskoga objekta” priopćila je glasnogovornica CJB Prijedor, Zvezdana Alendarević.

Iako policija u ovom slučaju neće kažnjavati, iz škole ipak najavljuju kazne zbog dolaska učenica na nastavu u pijanom stanju.

Predsjednica udruženja Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, Valentina Sovilj, ističe da takve incidente obrazovne ustanove neće tolerirati.

“Pokrenut ćemo disciplinski postupak i od učenica uz nazočnost roditelja uzeti izjave” poručuje Sovilj.

Nastavničko vijeće predložit će kazne, a u ovom slučaju kazna će biti ukor uz smanjenje ocjene vladanja. Sovilj dodaje da pijanih učenika u školi do sada nije bilo. Da ipak ima slučajeva služenja maloljetnika alkoholnim pićem u ugostiteljskim objektima dokaz je i primjer jednoga konobara.

Kaže da je slušao uputu bivšega gazde i poslužio maloljetnike alkoholnim pićem. Međutim, na djelu ga je uhvatila inspekcija zbog čega je kažnjen s 400 KM.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: