Ljubuški: Franjevački novak u mozaiku oblikovao “Pohvalu stvorova”

Uređeno i privlačno dvorište i vrt Franjevačkoga samostana na Humcu u Ljubuškom odnedavno krasi novo umjetničko djelo. Riječ je o zanimljivom mozaiku pod nazivom “Pohvala stvorova”, koji je nastao prema motivima poznate istoimene pjesme sv. Franje Asiškoga. Djelo je to fra Ivana Tomića, novaka iz Mostara, koji se trenutačno nalazi u novicijatu na Humcu.

Mozaik je postavljen u jednoj kućici poviše samostana, prostoriji otvorenoga tipa koja je služila za odmor i opuštanje u slobodno vrijeme, a sada je pretvorena u molitveni prostor.

Prema riječima mladoga umjetnika, rad na mozaiku trajao je ukupno tri mjeseca, s tim što se nije radilo svaki dan, a potporu da ga uradi pružili su mu meštar novaka fra Stanko Mabić i njegovi kolege novaci koji su bili uz njega, pratili što i kako radi i po potrebi štošta pripomogli

– Teško bolestan, pred svoju smrt sv. Franjo izriče tu veličanstvenu “Pohvalu stvorova” u kojoj hvali i veliča sva stvorenja Gospodinova – sunce, mjesec, zvijezde, zemlju, vjetar, zrak, oganj, vodu, plodove, oblake, živi svijet…, a čak na kraju i, kako kaže, sestru smrt koju ni jedan čovjek ne može izbjeći.

Mozaik pod nazivom “Pohvala stvorova” prikazuje put, kretanje iz noći u svjetlo, odnosno prema životu. Na lijevoj strani prikazana je smrt u obliku jednoga hercegovačkoga stećka, kao prolaznost ovoga života, zatim ide stablo u kojem je brat vjetar, potom brat oganj, brat mjesec, sestrice zvijezde, sestrica voda, korisna, ponizna, draga i čista, a na kraju smo uzeli malo umjetničke slobode i pokušali ubaciti malo Hercegovine – vinograd i staru humačku crkvu. Sv. Franjo je u sredini mozaika, često ga umjetnici prikazuju kao patnika, pokornika, međutim, ovdje smo ga željeli prikazati kao sretna čovjeka, unatoč bolestima i patnjama – objašnjava autor fra Ivan Tomić.

Fra Ivan ima umjetnički dar, slika od malih nogu za svoju dušu, a za rad na mozaiku savjetovao se s akademskim kiparom Tonijem Kozarićem, piše Večernji.ba.

Zajedno su napravili skicu i onda je fra Ivan prionuo poslu. Korišteni su zanimljivi materijali – keramičke pločice, gres porculani i kamene pločice, a darovao ih je Anđelko Ostojić, vlasnik tvrtke Brotis. Površina mozaika je deset četvornih metara i mladi umjetnik je dosad za njega dobio pohvale i pozitivne kritike.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Fratri su uvjek ostavljali prekrasne slike ,djela dobrote bili su kroz povjest svom puku orjentir za zivot.
    Spasavali ,ucili ,radili i patili bili ubijani i progonjeni ali nisu odustajali .

    • Ovo koliko ja mogu preko slike primjetiti nije niti ista tehnika kao Dulčićeva niti ima bilo kakve sličnosti osim što je ista tema. Pohvala stvorova u svijetu umjetnosti ima bezbroj. To je neiscrpni izvor nadahnuca za umjetnike isto kao i “pieta”. Po toj vašoj logici trebao bih biti samo jedan prikaz na svijetu. Ja sam po struci slikarica i nisam odavno na našim prostorima ljepše kompozicije vidjela. Hvala vam.

Komentiraj: