Prvi put putem satelita poslan je SMS na običan Android – Jabuka.tv

Prvi put putem satelita poslan je SMS na običan Android

Ako danas želite koristiti uslugu satelitske telefonije, potrebni su posebni telefoni ili, ako ste vlasnik klasičnog smartphonea, potrebno je kupiti poseban dodatak za povezivanje sa satelitima u orbiti.

No zahvaljujući kompaniji Lynk, uskoro ćemo se i s običnim pametnim telefonima moći povezivati s satelitima. 

Ako ne bude povezanosti s mobilnim operaterima ili dođe do problema pri povezivanju s baznim stanicama, telefoni će se moći povezati s njihovim satelitima koji služe kao svemirske bazne stanice.

Globalna satelitska povezivost čak je važnija i od 5G-a o kojem svi posljednjih godina konstantno govore kao jednom od pokretača promjena i razvoja, smatra suosnivač i izvršni direktor Lynka Charless Miller. Naime, osim što će se time omogućiti pristup mobilnim uslugama svima na planeti, uključujući i one koji su izvan dosega baznih stanica mobilnih operatera, omogućit će se i sustav uzbunjivanja putem kojeg će se poruke brzo moći poslati ljudima diljem svijeta u slučaju katastrofa poput npr. tsunamija i uragana, za koje je potrebna brza reakcija, čime bi se mogli spasiti brojni ljudski životi.

Millerova kompanija već je napravila prvi, možemo reći i povijesni korak prema takvoj budućnosti i globalnoj satelitskoj povezanosti slanjem prvog SMS-a korištenjem njihove satelitske tehnologije. Poruka je poslana na običan Android na kojem nisu bili instalirani nikakvi dodaci i nije bio modificiran za komunikaciju sa satelitima.

Njihova tehnologija bazirana je na posebnom softveru napravljenom za satelite koji može “prevariti” klasične pametne telefone kako bi se, u slučaju pucanja ili nedostupnosti njihove zemaljske mobilne veze, povezali s takvim satelitima koji kruže u orbiti oko 500 km iznad naših glava.

Miller vjeruje da bi, uz podršku regulatora i mobilnih operatera, već do kraja godine mogli imati prvi globalni satelitski mobilni servis. Za početak u svemir namjeravaju poslati nekoliko desetaka malih satelita težine oko 25 kg, što će biti dovoljno za pružanje osnovnih komercijalnih usluga, dok je za 4G povezanost potrebno tisuće satelita, prenosi Zimo.hr.

Sličnih planova o slanju malih satelita koji bi omogućili mobilnu i internetsku vezu imaju i druge kompanije, poput SpaceX-a i Amazona, što je dio znanstvenika i astronoma već kritizirao jer bi za nekoliko godina u orbiti iznad nas moglo kružiti na desetke tisuća satelita, što bi moglo negativno utjecati na proučavanje svemira.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.