Prvašići nose teže torbe nego osmaši

Prvašići nose torbe teže nego osmaši, pokazalo je istraživanje koje je provela nastavnica matematike Marija Šaravanja u Osnovnoj školi Antuna Branka Šimića u Mostaru.

“U prvom razredu učenik je nosio torbu čija težina iznosi 17 posto njegove tjelesne težine. U drugom razredu, također, 17 posto tjelesne težine, u trećem 14 posto tjelesne težine, u četvrtom razredu 19 posto tjelesne težine, u petom i šestom devetogodišnjeg obrazovanja 17 posto, šestom razredu osmogodišnjeg obrazovanja 21 posto tjelesne težine učenika, te u sedmom i osmom razredu 16 posto tjelesne težine iznosi težina školske torbe”, izjavila ja Marija Šaravanja za lokalni radio.

Šaravanja ističe kako su to ekstremni slučajevi, te kako se vidi da neka skupina nosi dvostruko više od preporuke liječnika. “Ako se uzme prosjek omjera težine torbe i tjelesne težine učenika na dan uzimanja podataka, onda su prvi i peti razredi bili na granici preporučenih od 10 posto, a ostali razredi iznad preporučenih deset posto. Na primjer, u drugom razredu prosječni omjer težina bio je 14 posto, u trećem 11 posto, četvrtom 13 posto, šestom razredu osmogodišnjeg i devetogodišnjeg obrazovanja 12 posto, te osmom 11 posto”, rekla je Šaravanja.

Nastavnica matematike kaže kako nije uvijek potrebno nositi sve udžbenike i radne bilježnice jer se ne koristi sav pribor na jednom satu.

“Nastavnik bi trebao dati upute djeci što će ponijeti na sljedeći sat tako da se izbjegne nošenje nepotrebnog pribora”, preporučuje Šaravanja te dodaje: “Roditelji mogu pregledati što djeca stave u torbu jer djeca često nose nepotrebne stvari i po mogućnosti trebaju nabaviti čvršće i ne preteške torbe”.

Preporuka je liječnika da nose školske torbe koje ne bi trebale iznositi više od 10 posto tjelesne mase učenika. Rezultati dobiveni istraživanjem pokazuju odstupanja u prosjeku od 10 do 40 posto više od preporuke liječnika.

(Agencije)

Nema komentara

  • Molim lijepo,hm, malo je dvosmislen naslov članka, jer ako usporedimo to u relativnom smislu naravno da prvašići teže nose torbu jer su ,jeli, osam puta slabiji od osmašića, a kad izvagamo torbe, vidi ti to, teža torba od osmašića, haha, smišno je to, triba objasnit ljudima. Isto tako recimo teže je recimo prinit paletu cimente ručno nego s viljuškarom, dobro to je sad druga tema,hm.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.