FBiH nabavlja 170.000 testova za koronavirus

Novi Federalni stožer civilne zaštite održao je večeras prvi sastanak u Sarajevu gdje su donijete ključne odluke vezane za krizu uzrokovanu koronavirusom u Bosni i Hercegovini.

Na današnjoj 7. izvanrednoj sjednici FSCZ, uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, donijeta je Odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM.

Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcionog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 tisuća testova za detekciju koronavirusa pod nazivom “nCov-2019 all in one test/kit/RNA”.

Podsjetimo da je u prethodnim najavama bilo riječi o 150.000 testova koji bi trebali doći u BiH ovog ili sljedećeg tjedna.

Dalje, usvojen je prijedlog za poduzimanje hitnih mjera na reduciranju broja graničnih prijelaza na kojima je osigurana dvadesetčetverosatna sanitarna kontrola federalnih inspektora i upućen je prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.

Na današnjoj sjednici FSCZ donijeta je i naredba u kojoj se iz naredbe od 21. ožujka 2020. godine, od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u periodu od 18 do 5 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Izuzetak iz ove Naredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati Potvrdu o angažiranju vozača, s navedenim datumom i vremenom početka angažmana, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.

Stožer je u prethodnom sastavu brojao je 21 člana i kao takav nije se pokazao efikasan kada je bilo potrebno donošenje hitnih Odluka koje će zaštiti stanovništo i osigurati svu potrebnu medicinsku opremu. Zbog toga je Vlada FBiH smanjila broj članova Stožera na devet, računajući da članovi Stožera moraju biti iz institucija koje su u ovom trenutku najrelevantnije za donošenje ovih odluka.

Smijenjen Krizni stožer FBiH zbog neefikasnosti

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Od Srijede opet kava , ručak , sok ,kava,večera pa termin lopte u 9 … Hvala Bogu , dosadila turska kava i pregoreni roštilj po konobama … Opet na trotoar parkirat i diviti se svom malom audiju … Još malo …

 • Testiranja i stroga izolacija zarazenih je pu pobjede ovog virusa. Uz pravilne i striktne mjere mozemo ovo pobjediti za 5-7 tjedana. Zato budimo ozbiljni i odgovorni i spasimo naj ugrozeniji populaciji. A takvih imamo svi u svojim obiteljima…

 • Ne nabavljaju tek sad testove nego veći broj.Svi savjetuju veći broj testiranja,pa će i kod nas pojačati..Srbija uskoro planira 3 tisuće dnevno testiranja,a npr.kod nas dosad ukupno napravljeno u BiH oko tisuću ili Hrvatskoj 3 tisuće.Raditi što više testiranja svi preporučuju,pa i neke ponavljati ako su bili negativni a razviju se simptomi.Što manje testiraš imat ćeš dužu fazu širenja ,i prekrivanje stvarnog stanja.

 • ne nabavljaj
  uloži u namjensku industriju
  u željeznice
  u rudnike
  organiziraj olimpijadu
  nabavi q3,q5,q7
  što ce ti kov19

  da mi je dočekati da se riješimo ovoga partizanskoga mentaliteta

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.