Provjerite koje županije najviše testiraju na koronavirus i gdje je najviše umrlih u BiH?

Analitičar Europske inicijative za stabilnost Adi Ćerimagić je objavio statistike o koronavirusu u BiH i Balkanu oslanjajući se na službene podatke.

Zaključak je da u posljednje vrijeme sve više ljudi umire u BiH te da na Balkanu samo u Rumunjskoj umire više, a kada je BiH u pitanju najviše umrlih pacijenata je iz Brčko distrikta.

Ćerimagić je usporedio zemlje Balkana prema broju testiranog, zaraženog i umrlog stanovništva. Prema njegovoj tablici najviše stanovništva je testirala Srbija. Njihovi službei podaci govore da svaki dan testiraju oko 9.000 stanovnika, dok Bosna i Hercegovina testira jedva 1.500 stanovnika dnevno.

Samim tim Srbija ima 1.101 testiranog stanovnika na 10.000 njih, a BiH 444 testiranih na 10.000 stanovnika. Na Balkanu od BiH manje testiranog stanovništva imaju samo Hrvatska, Kosovo i Albanija.

S druge strane, iako imamo manji broj testiranog stanovništva možemo se pohvaliti visokim brojem zaraženih na 10.000 stanovnika (43). Više zaraženih prema broju stanovnika od BiH ima samo Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Najviše umrlih na 100 pacijenata zaraženih koronavirusom na Balkanu ima Slovenija (5,3) dok BiH koliko-toliko dobro kotira (troje umrlih na 100 zaraženih), a bolji od nas su Hrvatska, Srbija i Crna Gora. No, pogoršava se situacija kod nas u posljednjih 15 dana, piše Klix.

Novozaraženih na 10.000 stanovnika u posljednja dva tjedna najviše imaju Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a broj umrlih u posljednje vrijeme je kod nas sve veći pa je tako u posljednja dva tjedna preminulo 156 pozitivnih na koronavirus, a u istom razdoblju na Balkanu je više osoba umrlo samo u Rumunjskoj.

Ćerimagić je zaključio i to da je u Bosni i Hercegovini u ova dva posljednja tjedna preminulo više osoba nego u pet balkanskih država.

On je prikupio podatke o broju testiranih, zaraženih i umrlih u Bosni i Hercegovini po entitetima i županijama kako bi predstavio epidemiološku situaciju u pojedinačnim dijelovima države, odnosno gdje se to najviše testira, gdje je najviše zaraženih, a gdje najviše pozitivnih na koronavirus umire.

Republika Srpska je u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine testirala više stanovništva, odnosno 454 stanovnika na 10.000 njih, dok je FBiH testirala 446. U sličnom omjeru prema 10.000 stanovnika Republika Srpska je imala i više novozaraženih.

Broj umrlih na 100 zaraženih u RS-u je 3,6 dok je u FBiH 2,6. Kod ove statistike iskače broj umrlih na 100 zaraženih u Brčko Distriktu s obzirom na to da kod njih ovaj broj doseže čak šest umrlih na 100 zaraženih.

Ukoliko govorimo o županijama najviše stanovništa je testirala Bosansko-podrinjska županija što je donekle i logično ukoliko uzmemo u obzir to da imaju najmanji broj stanovnika i da je bilo lakše testirati veći dio stanovništva. Poslije njih, Hercegovačko-neretvanska županija je testirala značajniji broj svog stanovništva, kao i Županija Sarajevo i Tuzlanska županija. Međutim, iako je HNŽ više stanovništva testirao ipak ŽS i TŽ  imaju više zaraženog stanovništva na 10.000.

Najmanje stanovništva je u odnosu na 10.000 stanovnika testirala Posavska županija i Hercebosanska županija te ujedno imaju najmanje zaraženog stanovništva.

Iako je veliki broj zaraženih u Županiji Sarajevo zanimljivo je da se nalazi na dnu ljestvice kada je u pitanju broj umrlih na 100 zaraženih. Sarajevo ima 1,8 umrlih na 100 pozitivnih koronavirusom, dok npr. USŽ ima 3,9 a TŽ 3,7 umrlih na 100 pozitivnih, prenio je Klix.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.