Provjerili smo kako napreduju radovi na jednom od ključnih projekata u Čitluku

U Čitluku je u tijeku izvođenje radova na zgradi Kulturno-informativnog centra Čitluk.

Radi se o jednom od najvažnijih projekata koji se trenutno izvode u općini Čitluk, a za kojeg je ranije podignut i namjenski kredit kod Razvojne banke FBiH u iznosu od 1.700.000 KM.

Prvotnim projektom rekonstrukcije i nadogradnje bilo je predviđeno uklanjanje većeg dijela postojećeg i dotrajalog objekta, te dogradnja novog dijela, a nakon kojeg bi zgrada Kulturno-informativnog centra Čitluk služila kao višenamjenski objekt.

Ugovor o rekonstrukciji i izgradnji KIC-a je potpisan još u ožujku 2021. godine, a planirani rok završetka radova bio je 300 kalendarskih dana.

Počele rušenje zgrade KIC-a u Čitluku

Rušenje objekta počelo je u travnju 2021. godine, ali već na samom početku radova uslijedili su problemi.

Naime, utvrđeno je kako dio objekta predviđen za rekonstrukciju zbog loše gradnje nije moguće rekonstruirati. Zaključak sudskog vještaka građevinske struke bio je da je dio objekta predviđen za rekonstrukciju u toliko lošem stanju da bi ga umjesto rekonstruiranja trebalo ukloniti. Započeta izgradnja je nakon toga obustavljena, a cijeli projekt mjesecima se nakon toga nije micao s mrtve točke.

Radovi na zgradi KIC-a u travnju 2021. godine

Projektant je ispočetka najprije ostavio jedan stari objekt. Ali, kako smo otkopali oko njega prilikom radova, uvidjeli smo da ne može tu ostati jer nije stabilan niti se na tom dijelu može raditi rekonstrukcija kako je bilo planirano po projektu.

Nakon toga je napravljen novi projekt kojim je predviđena sasvim nova konstrukcija, objasnili su iz J.P. Broting d.o.o. za portal Jabuka.tv.

Zbog nastalih problema, napravljena je revizija projekta te je ponovno raspisan javni natječaj za odabir najpovoljnijeg izvođača.

Ovako bi trebala izgledati nova zgrada KIC-a

Nakon dvogodišnjeg zastoja, u svibnju prošle godine odabran je novi izvođač radova.

Općina Čitluk je na temelju rezultata otvorenog postupka javne nabave potpisala ugovor s tvrtkom GD Konstrukcije d.o.o. kao novim izvođačem radova, a koja se obvezala realizirati sve preostale radove i usluge potrebne do kompletnog završetka zgrade KIC-a, odnosno do potpune funkcionalnosti objekta.

U J.P. Broting nadaju se da bi, ovisno o dinamici radova, objekt mogao biti završen krajem godine.

Ukupna cijena radova iznosi 2.572,443,48 KM.

Radovi su nastavljeni nakon odabira novog izvođača radova u svibnju 2023. godine

KIC je inače jedina kulturna ustanova u općini Čitluk. Slijednik je “Narodnog univerziteta” Čitluk koji je osnovan 1962. godine, a u svom radu posvećen je organiziranju kulturnih manifestacija i događaja na području Čitluka.

Po završetku projekta u novouređenoj zgradi KIC-a bit će smještene višenamjenske dvorane, uredski prostori, spomen soba za branitelje, kao i vijećnica u kojoj će se održavati sjednice Općinskog vijeća Čitluk.

Zamišljeno je da se u novim prostorijama KIC-a također organiziraju i kulturni i društveni događaji poput različitih druženja, predstavljanja knjiga, predstava, izložbi i slično.

Počeli radovi na izgradnji područne ambulante Doma zdravlja Čitluk

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Ovakve bajke slušamo i gledamo svakodnevno,još nam napišite tko od dužnosnika Čitluka gradi kuću,vikendicu ili slično…..

  • Čitluk nema autobuske stanice, autobusi staju i kupe putnike na sred ceste ispred hotela Brotnjo. Tržnica je ruglo da nema većeg rugla, ljepše su tržnice u zabačenim dijelovima Indije. Vatrogasni dom smješten iza zgrade općine u centru grada je sklepan od 10 vrsta limova i drži se o riječi Božijoj. Oni se dovezali zgrade KiC-a

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.