Prosvjetari u Federaciji idu u štrajk!

SARAJEVO – Sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja donijeli su danas Odluku o organiziranju štrajka upozorenja na području cijele Federacije BiH u ponedjeljak 5. ožujka. U Tuzlanskoj županiji tada će početi generalni štrajk, koji je u obrazovnim institucijama u Hercegbosanskoj županiji u tijeku već mjesec dana, prenosi bitno.ba

Ovakvu odluku donijeli su Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Bosne i Hercegovine (SSOOiO) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture BiH (SSVOONK) BiH.

Kako su u Odluci obrazložili, brojni su razlozi za takav potez jer su nadležne upozoravali na ovakav mogući scenariji i prije dva mjeseca, budući da je primjetan loš ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, a vlade pojedinih županija samovoljno su odlučile sindikalnim članovima umanjiti plaće.

Ostali razlozi su, kako tvrde, destrukcija obrazovnog sustava, odnosno prenošenje nadležnosti obrazovanja na niže razine vlasti, ali i podrška članovima sindikata na području Hercegbosanske, Srednjobosanske i Tuzlanske županije koji su već u procesu organizacije i provođenja štrajka.

Na današnjoj pres-konferenciji organiziranoj tim povodom predsjednik SSOOiO BiH Selvedin Šatovorić najavio je da će štrajk upozorenja u osam županija biti organiziran od 12 do 12.30 sati. Za to vrijeme učenici će biti u učionicama, ali neće biti organizirane nastave.

Također, predsjednik SSVOONK BiH Đevad Hadžić naglašava da prosvjetni radnici ne mogu prihvatiti da se bez njihove suglasnosti i bez dijaloga s ministarstvima obrazovanja i vladama u županijama smanjuju plaće prosvjetnim radnicima, dok troškovi života neprestano rastu te poziva da se prestane sa štednjom u ovom sektoru.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.