Civilna zaštita FBiH: Samo u Hercegovini štete veće od 50 milijuna KM

Prve preliminarne procjene štete uzrokovane nedavnim snježnim padavinama, sudeći prema dokumentima Civilne zaštite BiH, pokazuju da je samo u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji  pričinjena šteta u iznosu od 53 milijuna KM, saznaje “Dnevni avaz”.

Najgora područja

Iako su iz Stožera Federalne uprave civilne zaštite nedavno priopćili da je vrijednost nanesenih šteta blizu 66 milijuna maraka, kako stvari stoje, ova bi cifra na kraju mogla biti udvostručena! Prema podacima do kojih je došao “Avaz”, iz izvora bliskih Civilnoj zaštiti FBiH, samo u HNŽ štete na privrednim i objektima stanovanja iznose 25 milijuna KM, iako još ne postoje podaci za područje Mostara koje je pretrpjelo najveće štete usljed snježne nepogode.

U Čapljini je prouzrokovana šteta od čak 17 milijuna, od čega je 15 milijuna na privrednim objektima. U Zapadnohercegovačkoj županiji ukupne prijavljene štete do sada iznose 27 milijuna KM, a najviše je stradao Ljubuški, gdje se šteta procjenjuje na 19 milijuna KM.

Kada je u pitanju Sarajevo, do sada je procijenjena šteta od 4,3 milijuna, ali još bez podataka za općine Centar i Stari Grad, što znači da nije uračunata šteta uzrokovana urušavanjem krova Ledene dvorane “Skenderija” i mnogih drugih objekata. Najgore je pogođena općina Novi Grad, gdje je samo na privrednim objektima procijenjeno pola milijuna KM.

Bez podataka

U Zeničko-dobojskoj i Livanjskoj županiji  štete iznose tri milijuna KM, a Bosanskopodrinjskoj i Tuzlanskoj 1,1 milijun KM, ali bez podataka za općine Kladanj i Lukavac.

Najmanje su štete procijenjene u Srednjobosanskoj 628.000 KM, Posavskoj 121.000 KM i Unsko-sanskoj 112.000. No, u ovoj županiji šest općina nije dostavilo podatke o nastalim štetama.

Procijenjen dio šteta (u KM):

19 milijuna Ljubuški
17 milijuna Čapljina
3 milijuna Grude
2,5 milijuna Konjic
1,5 milijun Čitluk
1,2 milijuna Visoko i Jablanica
1 milijun općina Novi Grad, Kakanj i Neum
995.000 Ilidža
940.000 Vogošća
600.000 Tuzla

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • koga obmanjujete molim vas. nitko tih novaca neće vidjet. osim možda onih koji imaji poljoprivredne objekte. mi smo išli prijaviti štetu i kažu ne može se prijaviti krov,ne može se prijaviti oluci,ne mogu se prijavviti voćke,nee može se prijaviti loza,ne može se prijaviti auto!šta se onda može prijaviti? kome ti novci idu onda?

  • idu lopovim ovim štosu u općini i civilnoj zastiti kako nece dat na krovove jedino komu je iz temelja iscupalo objekt to su sve lopovi samo narod zavlace i lazu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.